Asi tři metry hluboká a dva a půl metru široká jáma jeskyňáři nazývaná závrt se minulou středu objevila v Ostrově u Macochy nedaleko jeskyně Balcarka. „Závrt takového rozsahu je v Moravském krasu ojedinělým jevem. Setkáváme se s ním zhruba jen jednou za tři roky. Je možné, že se pod ním skrývá další, dosud neobjevený jeskynní prostor," přiblížil výjimečnost úkazu zástupce vedoucího Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Antonín Tůma.

Závrt je podle něj zajímavý také tím, že je v blízkosti silnice. „Je asi deset metrů od silnice, takže si ho lidé hned všimli, což je velmi vzácné. Známe tak přesně den jeho vzniku a můžeme teď pozorovat jeho další vývoj. Naprostá většina ostatních závrtů srovnatelného rozsahu Nedaleko jeskyně Balcarka u Ostrova u Macochy se objevil nový závrt.vznikne na loukách nebo v polích, kde je objevíme až po čase a nevíme dobu jejich vzniku. Občas už závrty bývají i zarostlé trávou a podobně, takže u nich nemůžeme pozorovat, jak se vyvíjí," vysvětlil Tůma.

Závrt je od okamžiku svého vzniku zákonem chráněný. „Neživá příroda krasových oblastí je mnohem „živější" než příroda v jiných oblastech. Děje se zde množství krasových procesů. Tento závrt je jedním z velmi výrazných projevů přírody krasu. Nesmí být zničen nebo poškozen," řekl Tůma.

Výjimečný fenomén

Podle něj se závrt nyní bude ještě vyvíjet. „Má převislé stěny, které se budou dále bortit a propadat. Tento vývoj potrvá i několik let. Nakonec z něho vznikne miskovitá prohlubeň, která pravděpodobně zaroste trávou, což je relativně běžný krasový úkaz. V současné fázi je to ale výjimečný fenomén," řekl Tůma s tím, že příčinou vzniku tohoto závrtu je pravděpodobně odplavení zeminy spodní vodou do podzemí.

„Blízko se nachází jeskynní systém Ostrovské Vintoky, je tedy pravděpodobné, že tento závrt s ním bude propojený," řekl Petr Zajíček ze Správy jeskyní České republiky.

Na detailnější průzkum závrtu se už chystá jeskyňářská skupina Tartaros, která působí v okolí Ostrova u Macochy. „Musíme požádat Správu chráněné krajinné oblasti o povolení průzkumu, který chceme zahájit v nejbližších týdnech. V šedesátých letech jeskyňáři v jeskynním systému Ostrovské Vintoky objevili dóm, ze kterého vedla chodba. Později se ji už nepodařilo najít. Je možné, že závrt s touto chodbou souvisí. Chceme proto udělat experiment. Do vody, která protéká závrtem, dáme sůl a potom budeme v jeskynním systému měřit, jestli se Nedaleko jeskyně Balcarka u Ostrova u Macochy se objevil nový závrt.tam objeví," popsal předseda jeskyňářské skupiny Filip Doležal.

Před několika lety se závrt objevil i přímo v Ostrově u Macochy. „Propadla se tam zemina pár metrů od zdi obecního úřadu. Nový závrt je ale v průměru větší. Označili jsme ho proto páskou, aby do něj někdo nespadl. Jsme hlavně rádi, že se nepropadla také silnice," podotkl starosta Ostrova u Macochy Ondřej Hudec.

K většímu propadu došlo v roce 2010 i v Rudici. „U nás ale byla příčinou poškozená kanalizace, kdy vytékající voda odplavila zeminu do podzemí. To zapříčinilo propad části silnice. V podzemí se objevil prostor, který by mohl propojit zemský povrch s Rudickým propadáním," řekl jeskyňář a starosta Rudice Roman Šebela.

Pod vzniklou šachtou se totiž nachází komín vedoucí z rudického dómu, kterým se zespodu nahoru podařilo jeskyňářům vylézt do výšky sto padesáti metrů. „Pokud se tyto dva prostory povede propojit, bude se jednat o propast hlubokou sto devadesát metrů. Nyní novou šachtu prozkoumáváme. Zatím jsme se dostali do hloubky třiceti metrů," dodal Šebela.