Těžká technika přijede na Blanensku do místní části Rájce-Jestřebí, Holešína. Jeden z mostů na silnici třetí třídy ve směru od Doubravice nad Svitavou je totiž v havarijním stavu. „Před časem z mostu zmizelo zábradlí a část konstrukce. Na první pohled je ve špatném stavu. Od té doby je tam doprava svedená jen do jednoho pruhu. Most už bylo potřeba opravit dávno. Dost hrozná je i samotná silnice,“ řekl jeden z řidičů Lukáš Aujeský z Holešína.

Zchátralý mostNa silnici z Doubravice nad Svitavou do Holešína jsou dva mosty. Jeden je v havarijním stavu. Stojí od roku 1950. Dělníci ho zboří a postaví nový. Opraví i silnici. Vše za 7,7 milionu.

Podle náměstka hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Romana Hanáka stojí most od roku 1950. „Je v havarijním stavu a nosná konstrukce také potřebuje spravit. Kromě demolice starého a výstavby nového mostu opravíme i navazující silnici,“ řekl Hanák s tím, že náklady zde kraj odhaduje na přibližně 7,7 milionu korun. Opravy mají být hotové příští rok v červnu. 

Nový silniční most bude stát také mezi Adamovem a Bílovicemi nad Svitavou. Získá ocelový oblouk. Jeho stavba, demolice starého mostu a oprava silnice budou stát asi pětadvacet milionů korun. Práce začaly už v květnu.

Studánky jsou oblíbeným zdrojem pitné vody. Před řadou z nich ale odborníci varují. Ilustrační foto.
Pití ze studánek je riziko, připomínají ochránci přírody

Nový koberec položí dělníci na průtahu přes Skalici nad Svitavou. „Jde o třetí etapu opravy průtahu. Při ní dělníci opraví zhruba půlkilometrový úsek silnice,“ uvedl Hanák.

Upřesnil, že náklady na stavbu budou asi čtrnáct milion korun. „Necelé tři miliony z této částky zaplatí městys Skalice nad Svitavou. Stavební práce mají být hotové letos v listopadu,“ dodal náměstek.

z filmu Dunkerk
Boskovice lákají na filmový víkend. S velkofilmem Dunkerk