Koalice v Letovicích minulý čtvrtek padla. Po roce a půl. Bývalí koaliční partneři, kteří vypověděli smlouvu ODS, nyní poodkryli i to, v čem podle nich pochybil starosta města. Ten má být hlavním důvodem rozpadu koalice.

V Letovicích dosud vládly společně Občanská iniciativa, Občanská demokratická strana, TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Smlouvu ODS však minulý týden zbývající strany vypověděly. Jejich členové nejsou spokojení s tím, jak město vede starosta Vladimír Stejskal. „Jsme nespokojení už dlouho, poslední kapkou však bylo zajišťování vodovodu pro část Borová. Město málem přišlo o osm set tisíc korun," zdůvodnil letovický místostarosta Radek Procházka (Občanská iniciativa).

Podle něj vše začalo loni, když bylo vyhlášeno uzavřené výběrové řízení, ve kterém se o stavbu vodovodu ucházelo šest firem. To organizoval Svazek vodovodů a kanalizací, který se na stavbě podílí. Jedním z členů komise byl i starosta Stejskal. „Komise schválila firmu s nabídkovou cenou přes milion devět set tisíc korun. Tato nabídka však byla o čtyřicet procent vyšší, než předpokládal projektant. To nás znepokojilo, protože ze zkušenosti víme, že soutěžené ceny bývají naopak podstatně nižší," pokračoval Procházka.

Poté se navíc ukázalo, že projekt, který odborník zpracoval, není možné uskutečnit. „Kvůli sítím, které v místě plánovaného vodovodu vedou, není možné dělat otevřené výkopy, ale je třeba zvolit technologii podtlaků. Rada tedy trvala na zrušení původního výběrového řízení a vypsání nového," popsal Procházka s tím, že Svazek vodovodů a kanalizací tak nechal opravit projektovou dokumentaci a vypsal nové, tentokrát otevřené výběrové řízení. Přihlásilo se deset firem. „Letos v březnu předsednictvo Svazku schválilo firmu, která postaví vodovod za milion devadesát tisíc korun. Cena byla nižší přesto, že firma počítala s jiným způsobem stavby, který bývá dražší. Měli jsme tak důkaz, že městská pokladna opravdu málem přišla o velké peníze," uzavřel místostarosta.

On a lídři dalších stran z koalice se podivují také nad tím, že starosta Stejskal podepsal smlouvu o účasti Letovic a financování stavby vodovodu bez souhlasu rady města.

Vladimír Stejskal se hájí tím, že smlouvu podepsal, aby stavbu uspíšil, měl totiž odjet do zahraničí na dovolenou. „Pouze v tomto jsem pochybil. To ostatní odmítám. První etapu prací na vodovodu jsme nedotáhli do konce, nevěděli jsme tak skutečnou cenu hotového vodovodu. A na to, že je třeba změnit způsob prací bychom přišli. První uzavřené výběrové řízení proběhlo podle stanov Svazku a my při něm vybrali nabídku s nejnižší cenou," vysvětlil Stejskal. Ten považuje argumenty koaličních stran za útok na svou osobu. K rozpadu koalice to podle něj směřovalo už rok a půl. Tedy od doby, kdy po volbách usedl do křesla starosty po současném místostarostovi Procházkovi, jehož Občanská iniciativa přitom volby vyhrála.

„Poté, co tehdy Občanská iniciativa nesestavila koalici, netajila se tím, že zvolila na post starosty mě jako nutné zlo, aby úplně nevypadla ze hry a nezklamala voliče. Už tehdy tak bylo jasné, že skončím," dodal Stejskal.

Při zajišťování vodovodu do Borové se žádná chyba nestala. Tvrdí to předseda Svazku vodovodů a kanalizací Jiří Crha, který je místostarostou Blanska (stejně jako Stejskal za ODS). „První uzavřené řízení proběhlo podle zákona a stanov Svazku. Oslovili jsme šest firem a z nich pak zvolili tu s nejnižší nabídkou. Vše můžeme doložit. Podle mě má pan Procházka výhrady ke starostovi, protože sám není starostou. Je nekorektní do toho zatahovat Svazek," míní Crha.

Podle Procházky bylo problémů více. Obě vůdčí osobnosti města nedokázaly najít společnou řeč.

V těchto dnech členové jednotlivých stran vyjednávají. Kdy se jim podaří zformovat novou koalici, to netuší. „Občanská iniciativa se určitě nespojí s komunisty. Pokud se s žádnou jinou stranou nedohodneme, zůstaneme v opozici. Vyjednávání není jednoduché," řekl Procházka. Ten počítá s tím, že může přijít i o post místostarosty.

O pádu koalice někteří Letovičtí ještě neví. „Nevěděl jsem o tom a je mi to jedno. Nejsem ale spokojený třeba s tím, že se za spoustu peněz postavilo na náměstí nábřeží, kde lidé koukají do zdi a může tam dojít k úrazu," sdělil jeden z mužů, který včera procházel náměstí. Své jméno říct nechtěl.

Rozpad koalice byl novinkou i pro dalšího muže z Letovic. „Vedení města se některé věci povedly, jiné zase ne. Nemám na ně vyhraněný názor," řekl.