Již v příštím roce si budou moci lidé prohlédnout z ptačí perspektivy Boskovice. V lokalitě Doubravy nad hřbitovem totiž vyroste nová rozhledna, která zatím městu chybí. Její ochoz bude na novém vodojemu, který letos postaví Vodárenská akciová společnost. Stavba vodojemu i s rozhlednou přijde na víc než deset milionů korun.

O novou atrakci se bude starat město. „Je určitě dobré, že konstrukci vodojemu budeme moci využít pro rozhlednu. Myslím, že do města přiláká i další turisty. Záměr postavit ji jsme měli již několik let. Ještě se budeme muset s vodárnami domluvit na provozu," uvedla místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková. Doplnila, že v roce 2010 město turistům zpřístupnilo radniční věž, takže alespoň nějakou možnost vyhlídky na město mají už nyní.

Novou rozhlednu chce postavit i vedení Velenova. S pětašedesáti metry bude jednou z největších v Česku. Plánovaná stavba však měla řadu odpůrců.

Dohady loni ukončilo referendum, v němž jí obyvatelé dali zelenou. Obec se však do jejího stavění zatím pustit nechce. „Stále čekáme na to, až se na obzoru objeví vhodná dotační výzva. Jsem ale optimista a věřím, že letos začneme. A příští rok na jaře rozhlednu slavnostně otevřeme," věří velenovský starosta Jan Havelka.

Obec by podle něj mohla rozhlednu postavit i z vlastních prostředků, které získala z prodeje lesních pozemků. Nechce se ale pouštět do rizika. „Na stavbu máme třináct milionů korun, ale chceme mít i nějakou rezervu, jak jsme obyvatelům slíbili. Proto raději vyčkáváme," sdělil Havelka. Ten také doufá, že atrakce se stane lákadlem pro turisty a zdrojem stálého příjmu.

Měla by vydělávat minimálně takovou částku, jakou vynášely obecní lesy. „To bylo asi sto čtyřicet tisíc korun ročně. V jejím nejbližším okolí vlastníme sedm hektarů pozemků, kam se můžeme časem dále rozvíjet. S rodinou Mensdorff-Pouilly máme již domluvenou spolupráci na naučné stezce," poodhalil plány Havelka.

Vodojem ke stavbě rozhledny loni využili i v Žernovníku. „Pocházel z šedesátých let minulého století a už nevyhovoval. Místo, kde stál, je na výhledy do okolí ideální. Návštěvnost rozhledny je hodně velká, protože součástí stavby bylo i značení okolních cyklotras," řekl starosta Žernovníku Josef Zvěřina.

Celý projekt Rozhledna Žernovník a propojení regionálních cyklotras přišel na necelé tři a půl milionu korun a pětaosmdesát procent nákladů měla pokrýt dotace z Regionálního operačního programu Jihovýchod. Poskytovatel dotace však obci odmítá část nákladů proplatit. „Za sporné považuje doložené doklady od uchazečů výběrového řízení. Nevíme proč. Přitom jsme dodali jejich čestná prohlášení. Vše, co jsme měli, jsme splnili. Doufám, že částku získáme a projekt úspěšně uzavřeme. Peníze v rozpočtu by nám chyběly," vysvětlil Zvěřina.

Turisté vyhledávají také víc než stodvacetiletou rozhlednu Alexandrovka v Adamově, kterou nechalo vedení města před časem nasvítit. „Je to jedna z hlavních dominant města a chtěli jsme, aby byla viditelná a vypadala pěkně i v zimě. S přechodem na letní čas ale osvětlená nebude," uvedl starosta Adamova Roman Pilát.

Velkou milovnicí rozhleden je například Olga Fryčová. „Když jsem ještě bydlela v Adamově, Alexandrovku jsem navštěvovala minimálně pětkrát ročně. Výborně jsem si při tom vyčistila hlavu. Měla jsem pocit, že i na případné problémy, zkrátka na celý svůj život, se dívám s větším nadhledem," popsala žena.

Rozhledny na BlanenskuMalý Chlum – Obora
Podvrší – Veselice
Kopaniny – Olešnice
Burianova – Rudka u Kunštátu
Žernovník
Spešov
Alexandrovka – Adamov
Babylon – Kozárov
Zelenkův kopec – Ústup