Tajemní okřídlení savci přilákali do Sloupsko-šošůvských jeskyní tolik turistů, že v sobotním teplém podvečeru není na parkovišti před jeskyní ani jedno volné místo.

„První skupina s časem prohlídky sedmnáct hodin se připraví. Vycházet se bude z dřevěného mostu," hlásí paní z amplionu a turisté tak už netrpělivě vyhlíží průvodce. Tím je pro dnešní den zoolog Miroslav Kovařík ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

„Cílem Evropské noci netopýrů je propagace a představení netopýrů široké veřejnosti, což přispívá k jejich ochraně. V České republice je asi čtyřicet lokalit, které se v pořádání Evropské noci pro netopýry různě střídají. Lokality v Moravském krasu patří mezi ty nejnavštěvova­nější," vysvětluje Kovařík s tím, že Sloupsko-šošůvské jeskyně patří mezi nejvýznamnější zimoviště netopýrů v Moravském krasu. „Zimuje tady přes dva tisíce netopýrů. Jsou to především dva druhy, a to netopýr velký a vrápenec malý. Celkem se v této jeskyni vyskytuje asi šestnáct druhů netopýrů," vypráví na úvod zoolog.

A může se vyrazit. Účastníky Evropské netopýří noci nejprve čeká krátká prohlídka jeskyně. „To aby se lidé seznámili s podmínkami, ve kterých u nás netopýři zimují," říká Kovařík. Mnoho zajímavostí o netopýrech se tak turisté dovídají i při prohlídce jeskyně. Například to, že na území české republiky žije sedmadvacet druhů netopýrů, z toho v Moravském krasu třiadvacet.

Další částí programu je promítání filmu o netopýrech v prostorách jeskyně Kůlna. Následuje asi nejočekávanější část. Ukázka živých netopýrů před jeskyní. „Dnes se nám podařilo chytit dva druhy. Vrápence malého a netopýra vodního. Malé děti si je mohou i pohladit," říká Jan Zukal z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky.

Pozvání na pohlazení drobného zvířátka přijímá dětské publikum s nadšením. I dospělí jsou ale s programem Evropské noci pro netopýry spokojení. „Už jsem byla minulý rok v jeskyni Výpustku a moc se mi to líbilo. Proto jsem si nenechala ujít ani tu letošní netopýří noc a dozvěděla jsem se na ní zase další velmi zajímavé informace. Například to, že se dožívají i více než dvaceti let," říká Eva Krupková z Brna.