Informaci potvrdil i vedoucí odboru komunální údržby městského úřadu Miroslav Pokorný. „V červenci přišla žádost o odkoupení. Nyní dáváme dohromady všechny potřebné podklady a o žádosti se rozhodne na schůzi rady města jednadvacátého srpna," sdělil Pokorný.

Klub Tuláků, který tvoří zhruba patnáct dětí a čtyři vedoucí, s prodejem zásadně nesouhlasí. „Domek, ve kterém máme klubovnu, je na výborném místě. Hned vedle je park s travnatou plochou, nad ním hřiště a je to blízko do lesa. Je to klidná část města, a protože máme vchod do klubovny zezadu mimo ulici, nehrozí, že děti vběhnou pod auta," vysvětlila jedna z vedoucích Martina Nejezchlebová.

Hlavní náčelník klubu Petr Holcner doplnil, že za více jak dvacet let se klubovna hodně opravila. „Je tam celý nový krov a střecha, nové podlahy ve dvou místnostech ze tří, nový záchod, zrekonstruovaný dřevník, nové vnitřní omítky v hlavních místnostech, nové schodiště na půdu či vrata do sklepa. Peníze na opravu dalo město, ale my jsme hodně při opravách pomáhali," zmínil Holcner.

Schůzky i petice

Tuláci za svou klubovnu bojují na několika frontách. „Jednáme s radními i zastupiteli a sepsali jsme petici, která bude zveřejněna na našich stránkách www.tulaci.hys.cz. Také rodiče dětí z oddílu sepsali dopis proti prodeji domku," vyjmenovala Nejezchlebová.

Jednou z těch, kteří se pod dopis podepsali, je Jaroslava Venclová. „Do Tuláků chodí obě moje dcery a moc se jim tam líbí. Jsem ráda, že taková aktivita ve městě je a pevně doufám, že radní prodej zamítnou," uvedla Venclová.

Klubovnu chce v Blansku zachovat i bývalá členka Tuláků Klára Šmídová. „Chodila jsem do oddílu osm let a silně mě to ovlivnilo. Poznala jsem, jak je příroda České republiky krásná, a že je potřeba se o ni starat a chránit ji. Dodnes jezdím na víkendové akce a výpravy, je to důležitá součást mého života. Myslím, že tento oddíl je jedním z nejlepších míst pro děti v Blansku," řekla Šmídová.

Blanenský starosta Lubomír Toufar se chce s celou situací více seznámit. „Mám domluvenou schůzku s paní Nejezchlebovou, a také se chci na místo zajít podívat. Zatím se ale přikláním k odmítnutí prodeje," sdělil starosta. Ten doplnil, že pokud radní prodej schválí, bude muset město najít pro Tuláky nový prostor. „Určitě chceme tyto volnočasové aktivity pro děti podporovat, takže bychom oddíl nenechali bez pomoci. Nyní ale o žádném jiném vhodném místě nevím," upřesnil Toufar. Podle starosty má o budovu na Starém Blansku zájem majitel sousedního domu. „Jaké má plány, ale nevím," dodal. Dotyčný soused se k věci vyjádřit nechtěl.

DAGMAR KULAVIAKOVÁ