Dlouhotrvající sucho s přeháňkami, sem tam vydatnější déšť, který ale nemá dlouhého trvání. Tak zatím vypadá letošní počasí. A odpovídá mu i stav vody ve vodních tocích na Blanensku. „Letos jsme Svitavu zatím sjížděli jen pár dní na jaře, protože jinak je stále velké sucho. Řeka byla splavná ještě i minulý pátek po těch vytrvalejších deštích, nyní už zase ne. Příští týden mají přijít nějaké bouřky, tak se možná hladina zase trochu zvedne," zhodnotil situaci vedoucí vodáckého oddílu v Rájci-Jestřebí Jiří Bosák.

Vodáci, kteří chtějí sjíždět Svitavu, jsou odkázání v podstatě jen na počasí. Když totiž Povodí Moravy žádali alespoň krátkodobé zvednutí hladiny jednou za čas, vyhověno jim nebylo. „Každý rok je to stejné. Chceme, aby vypustili z přehrady Křetínky tak dva kubíky vody za vteřinu navíc, což by nám stačilo, ale nevyhověli nám. Letos bylo dost sucho i při otevírání řeky. Když jsme žádali o mírné navýšení alespoň na tuto akci, tak od nich dokonce nepřišla vůbec žádná odpověď," postěžoval si Bosák.

Přitom nepochybuje, že to možné je. Pokud totiž chce brázdit vodní hladinu, musí vyrazit na jiné řeky. Třeba na Svratku, Moravu nebo Jihlavu. „Problém se splavností jinde není, přitom stav vody určitě musí regulovat vypouštěním nádrží i tam," přiblížil vodák.

Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková však tvrdí, že není problém se s vodáky na upouštění vody domluvit. „Děláme to úplně běžně. Snažíme se vyjít vstříc. Záleží na dispečerech, jak vyhodnotí situaci, ale problém by být neměl," ujistila mluvčí.

Více vody v řece by uvítali také rybáři. „Když je málo vody v tocích, tak se voda rychleji ohřívá a ryby nemají tolik kyslíku. Nejvíc tím trpí asi pstruzi potoční," myslí si adamovský rybář Josef Trunda.

Právě adamovští rybáři společně s vodáky z Rájce-Jestřebí na jaře dělali velký úklid kolem řeky, jejíž koryto a nejméně několik metrů břehu patří právě Povodí Moravy. Pustili se do toho dobrovolně, bez nároku na odměnu. „Co se týče úklidu, nemůžu na Povodí říct nic špatného. Z Blanska do Adamova jsme nasbírali asi sto padesát velkých stolitrových pytlů odpadků, nějaké pneumatiky a další větší věci. Pytle i rukavice nám Povodí zajistilo, odpad pak nechali odvézt," popsal Bosák.

Ačkoliv to nevyslovil nahlas, vodáci by na oplátku za vyčištění řeky a břehů od Povodí Moravy určitě uvítali vstřícný krok – alespoň občas trochu více vody v korytě.