1. RAJBAS, festival filmů, setkání a dobrodružství

Kdy: pátek až neděle

Kde: na různých místech v Blansku a okolí

Už počtrnácté se o víkendu do Blanska sjedou cestovatelé a dobrodruzi. V sobotu se v Dělnickém domě návštěvníci dozví více o afrických národních parcích, minulosti a současnosti Antarktidy, dětských domovech v Kyrgyzstánu či jak zdolat na kole indické Himálaje. Nedělní program zase poodhalí krásy Aljašky, Peru a Bolívie nebo ukáže, jak čeští ultramaratonci běželi na severozápadě Mexika s indiány obutými do sandálů vyrobených z gumy starých pneumatik. „Myslím, že každý si to svoje najde," zhodnotil ředitel festivalu Milan Daněk. Podle něj letošní ročník více oživí recese. „Jako součást propagace regionu chceme připomenout slavnou blanenskou osobnost Kašpara Krásu. V Dělnickém domě bude k vidění výstava Kabinet Kuriozit Kašpara Krásy," upozornil Daněk.

Důležitou součástí festivalu je filmová soutěž Okem dobrodruha. Do ní se letos přihlásilo osmnáct dokumentů, které budou k vidění v pátek od čtyř hodin odpoledne v kině. Chybět nebudou ani sportovní zápolení. V pátek v šest hodin začne velká šifrovala Megbolondul a v sobotu ráno Limonádový Grena běh. Jak sdělil jeden z organizátorů Zdeněk Novák, vybíhat s pětikilovým soudkem na zádech začnou sportovci od půl desáté ze Starého Blanska. „Cíl bude tradičně v hospůdce Western sport club v Hořicích. Závodí se ve čtyřech kategoriích," upřesnil Novák.

Součástí Rajbasu je i tradiční Progulka, která nadšencům nabízí několik prohlídek nepřístupných jeskyní. Letos se jde do Býčí skály, Lopače a na Vintoky I a II. Všechny prohlídky už jsou ale zadané.

2. ZAMYKÁNÍ TURISTICKÝCH CEST

Kdy: sobota, start 8.00 až 10.00

Kde: Velké Opatovice a okolí

Desátý ročník turistického pochodu nazvaného Zamykání turistických cest v okolí Velkých Opatovic pořádá tamní Klub českých turistů. Milovníci pěší turistiky se tak mohou přijít rozloučit se sezonou. „Připraveny budou trasy o délce dvanáct a dvacet kilometrů. Start je mezi osmou a desátou hodinou u velkoopatovické sokolovny, cíl tamtéž," zvou pořadatelé. Příchozí dostanou při startu mapky pochodu, v cíli pak diplomy. Pochod se jde za každého počasí.

3. VÁNOČNÍ TVOŘIVÉ DÍLNIČKY

Kdy: sobota od 13.00

Kde: kulturní dům Letovice

Přesně měsíc před Štědrým dnem se konají tradiční tvořivé dílničky v Letovicích. Zájemci si tam mohou přijít vyrobit dárky pro své blízké a navodit si už atmosféru vánočních svátků. „Akce je určená hlavně pro děti. Veškerý materiál dostanou za čtyřicetikorunové vstupné. Bude připraveno pět stanovišť, kde si děti vyrobí například různé ozdoby z korálků, nazdobí si perníčky nebo zhotoví obrázky z vosku," uvedla Pavla Bartáková z pořádajícího městského kulturního střediska.

4. VÝSTAVA ŘEČ EVY KOŤÁTKOVÉ

Kdy: vernisáž sobota 17.00

Kde: Galerie města Blanska

Dílo mladé umělkyně, dvaatřicetileté Evy Koťátkové, bude od soboty k vidění v Galerii města Blanska na výstavě nazvané Řeč. Koťátková se v roce 2007 stala laureátkou ceny Jindřicha Chalupeckého. Využívá mnoha médií, jako je kresba, performance, socha, instalace, které vždy podpoří ráz instalace. Výstava potrvá do devátého ledna.