Zda vlajku vyvěsit, nebo ne rozhoduje vedení obcí. „Letos ji vyvěsíme. Organizace Lungta, která podporu Tibetu pořádá, nám ji poslala. V Blansku už před lety radní souhlasili s jejím vyvěšením a toto usnesení stále platí. Pak vždy záleželo na organizátorech z Lungty, zda s vlajkou do Blanska přijeli," vysvětlil tajemník blanenského úřadu Josef Kupčík zaběhlá pravidla. Od roku 2000 se tibetská vlajka v Blansku třepotala třináctkrát. „Já to vnímám pozitivně, určitě mi nevadí, když město tibetskou vlajku vyvěsí," řekl Patrik Valášek z Blanska.

Druhým rokem s projevem podpory Tibetu souhlasili i Boskovičtí. „Vlajku vyvěšujeme od minulého roku. Když od Lungty obdržíme žádost o vyvěšení, nerozhodujeme jen v radě, ale dáváme hlasovat v zastupitelstvu. To letos podruhé vyvěšení vlajky řeklo ano. Jde tedy spíš o názorový posun ve složení zastupitelstva," popsala postup v Boskovicích starostka Hana Nedomová. Osobně se do hlasování nezapojila. „Vždy jsem se zdržela, protože mám protichůdné informace o životě v Tibetu. Že tam k útlaku dochází, vnímám, ale jsem na vážkách, a zatím zůstávám neutrální," doplnila.

K podpoře Tibetu se v Boskovicích desátého března připojí i tamní kino s akcí Festival ProTibet. Projekcí dokumentárních filmů se snaží zprostředkovat mizející kulturu Tibetu a Himálají, otázku lidských práv nebo migrace. Za dobrovolné vstupné promítnou snímky Útěk přes Himaláj a Z nomáda nikým. Výtěžek projektu půjde na lékařskou péči pro starší lidi v Tibetu.

Podruhé vyvěsí vlajku i Olešničtí. „Vnímáme to jako podporu práva na sebeurčení národů. Pokud se v poslední době mluví o tom, že se to nyní nenosí kvůli Číně jako silnému ekonomickému partnerovi, tak v Olešnici tyto obavy nemáme. Čína se u nás ekonomicky neprosazuje," okomentoval to starosta Zdeněk Peša.

Přidá se také Adamov, Kunštát, tradičně Letovice. Z menších obcí dali vyvěšení vlajky zelenou i ve Skrchově, Ludíkově, Světlé nebo v Úsobrně.

Mnohé především obecní úřady se touto otázkou ani nezabývaly. „Tibetskou vlajku nevyvěšujeme. Neuvažovali jsme o tom. Máme tři vlajky, které při různých příležitostech používáme – českou, Evropské unie a černou," uvedl starosta Újezdu u Boskovic Miroslav Odehnal.

Podle informací spolku Lungta se v minulém roce k akci připojilo v České republice 697 obcí. Letos jich je zatím přihlášených 717, z toho dvaaosmdesát v Jihomoravském kra­ji.

Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a postupně se stala jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv. Akce se koná každý rok desátého března, v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Při něm v roce 1959 zemřelo více než osmdesát tisíc Tibeťanů. Přes milion jich v následujících letech zemřelo ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.