Michaela Čejková, studentka čtvrtého ročníku Obchodní akademie v Blansku, se na maturitu připravuje už od března. „Ze státní části strach nemám. Na češtinu jsme se průběžně připravovali ve škole a nikdy jsem problém neměla. Spíš se bojím praktické maturity, jejíž součástí je účetnictví, práce na počítači a ekonomie," vysvětlila dívka, která maturuje i z anglického jazyka a základů společenských věd.

VÍC LÁKÁ CIZÍ JAZYK

Už šestým rokem jsou pro absolvující studenty maturitních oborů povinné státní maturity. Tedy písemná část, která je společná pro všechny školy. Žáci při ní musí úspěšně složit zkoušku z českého jazyka a následně si mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Ten je všeobecně oblíbenější. „Naši studenti si vybírají cizí jazyk. Z matematiky jsme letos měli pouze čtyři maturanty. Ti ostatní upřednostnili angličtinu," uvedla ředitelka Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy v Blansku Svatava Dvořáková.

Podobně mluví i v dalších školách. „Ve státní části žáci více volili cizí jazyk, kterému samozřejmě dominoval ten anglický," popsal ředitel blanenského gymnázia Radek Petřík.

Jedno z maturitních tabel v Blansku.

Také Michaela Čejková si vybrala angličtinu. „Myslím, že jsem se ji naučila dobře a navíc se jí chci věnovat i po maturitě," vysvětlila maturantka, která po zkouškách plánuje na rok odjet do Anglie a pracovat tam jako au-pair.

Zatímco společná část maturit je v plném proudu, na tu profilovou si studenti ještě počkají. „Školní část u nás začíná šestnáctého května a bude trvat týden. Při ní studenti absolvují ústní zkoušky ze tří předmětů, které si předem zvolili," přiblížil ředitel blanenského gymnázia. Právě školní částí se mezi sebou jednotlivé školy odlišují. Zatímco na gymnáziích si studenti volí z předmětů jako chemie, základy společenských věd nebo třeba fyzika, na jiných školách se zaměřují na konkrétní obory. „Třeba naši studenti zdravotnické školy musí složit ústní praktickou zkoušku. Ta je buď v boskovické, anebo blanenské nemocnici. Záleží na tom, jestli si studenti vytáhli chirurgickou, nebo interní péči," popsala ředitelka Dvořáková. Povinné předměty mají i ti, co studují ekonomii. „Docela se bojím. Praktická část je těžká a snadno se v ní ukáže, když něčemu pořádně nerozumím," myslí si studentka Čejková.

ODBORNÉ PŘEDMĚTY

Praktické zkoušce se nevyhnou ani budoucí pedagogové. „Jsme odborná škola a tak je samozřejmé, že máme i odborně zaměřené předměty. Součástí maturity tak je pedagogika nebo třeba psychologie. Obzvlášť klademe důraz na různé výchovy, například výtvarnou, hudební nebo tělesnou," upozornila ředitelka Střední pedagogické školy v Boskovicích Hana Hortová.

Ve školách se shodují, že státní maturity už pro ně neznamenají žádný problém. „Funguje to několik let, už se to ustálilo," uvedl Petřík. Problém už školy nevidí ani v administrativě. „Organizačně je vše v pořádku. Jak uspějí žáci, to si netroufám odhadnout. Někdy se maturita podaří všem napoprvé, jindy někdo musí přijít i v září," uzavřel ředitel Dvořáček.

GABRIELA CHLUPOVÁ