První soutěžní dvojice nastoupila na pódium Dělnického domu v úterý krátce po desáté hodině dopoledne. Patnáct minut na přípravu základních ingrediencí, nachystání soutěžního stolu a může se začít. Studenti různých středních škol mají na výrobu pěti skleniček toho svého ideálního drinku vždy šest minut. „Toto pravidlo dodržujeme, ale na rozdíl od některých jiných podobných akcí jsme docela benevolentní. Za překročení časového limitu sice strháváme body, ale rozhodně nechceme soutěžící diskvalifikovat. Hlavním cílem je, aby se něco naučili a posunuli se dál, ne aby se zbytečně stresovali," vysvětluje Marta Truhlářová, ředitelka blanenské střední gastronomické školy, která Amundsen Cup pořádá.

Uvědomuje si, že většina juniorských barmanů vystupuje na veřejnosti poprvé. „Musí sebrat odvahu na pódium vůbec vystoupit a držet se techniky tak, aby získali co nejvíce bodů. Chápeme, že je to pro mnohé dost zatěžující, ale bez podobných zkušeností se profesionální barman v praxi neobjede," připomíná Truhlářová.

Desátý ročník znamená pro pořadatele příležitost k bilancování. „Postupně jsme si získali slušnou pozici. Nové školy se sice zapojují spíše postupně, ale důležitější pro nás je, že ty, které se přihlásily jednou, jezdí od té doby pravidelně. A to navzdory tomu, že to pro ně není finančně a organizačně jednoduché. Snažíme se jim vyjít vstříc alespoň nízkým startovným. Letos se tak kromě našich žáků účastní i jejich vrstevníci například z Třebíče, Kroměříže nebo Brna," vyjmenovává ředitelka.

Soutěží chlapci i dívky. Jednou z nich je například sedmnáctiletá Eva Vávrová z Třebíče. „Mohlo to být lepší, protože se mi klepaly ruce. Byla jsem zbytečně nervózní. Ale na to, že se jednalo o mé první vystoupení před lidmi, to dopadlo ještě dobře," usmívá se těsně po svém výkonu.

Na soutěž se připravovala tři týdny, kdy cvičila několik hodin denně. Svůj drink nazvala Energy Fruits Light. „Pokusila jsem se o vlastní recept. Mám radši sladší nápoje, takže jsem smíchala melounovou vodku, energetickou vodku a klasickou vodku s pomerančovým a jahodovým džusem. Myslím, že porotě chutnala," naznačuje dívka z Třebíče.

Většina soutěžících si z Blanska odveze diplom a ti šikovnější i ceny. „Větší význam má to, že se jedná o mezník v jejich kariéře. Diplom by měl být pro případné budoucí zaměstnavatele dokladem, že profesi věnují více času, než je nezbytné. A to se v dnešní době cení," je si jistý ředitel celé soutěže Martin Jaglář.