Po nejpopulárnější české rybě touží i většina ostatních lidí u rybníka. „Je mi jen líto, že je letos zdražili. Jezdím si sem pro něj pokaždé už deset let. Tentokrát si k němu možná vezmu i jednu z těch kačen, co plavou na rybníku, aby se mi to vyplatilo," vtipkuje další z brzkých návštěvníku výlovu Petr Rosnický.

Nedostatku ryb se lidé bát nemusí, řada pětatřiceti rybářů se nezastavuje ani na okamžik a energicky z velké sítě ve vodě vytahuje jednu rybu za druhou. „Za víkend vylovíme zhruba dvacet tun ryb. Většinu tady rovnou prodáme a ty, co máme navíc, si necháváme na Vánoce," popisuje, kam náklaďák odváží stovky kaprů, které rybáři v kádích nosí na jeho korbu, vedoucí výlovu porybný firmy Olšovec Josef Kocman. Je to rybářský veterán, Olšovec vylovoval už dvaačtyřicetkrát.

Kapři mají odhadem čtyřicet centimetrů na délku, prosby zákazníků o menší kusy většinou nikdo nevyslyší. „Menší tady prostě nemáme, letos nám pořádně narostli," volá na rybáře, který stojí ve stánku, Kocman.

Improvizovaný výtah mezitím na hráz vyváží v kádi zhruba třicet dalších ryb. Tam je zkušení rybáři zabijí, vykuchají a prodají zákazníkům.

Kolem deváté ráno se mlha trhá a odhaluje už stovky lidí, kteří na hrázi buď pozorují pracující rybáře, vybírají si úlovek, anebo se snaží zahřát zmrzlé tělo svařákem. Kromě kapřích hranolek a grilovaných rybích filetů se můžou posilnit klobásami, bramboráky nebo třeba i čínskými nudlemi. „Každý rok je tady víc a víc lidí, v Jedovnicích je totiž tenhle výlov už tradice. Je to i ideální tip na výlet, máme tu krásné okolí, tak to lidé často spojí s procházkou," zdůvodňuje porybný, proč je najednou celé okolí nábřeží obsypané lidmi.

A zvědavci už scházejí i dolů ke břehu rybníka. „Podívej se na rybičky, mají je tu v kádi," ponouká jedna z matek malou dívku. Když se holčička odhodlá přiblížit, jedna za štik se rozhodne bojovat o svou svobodu a z kádě vyskočí.

Než se stihne doplácat zpátky do rybníku, jeden z rybářů ji znovu chytí. „Stačí jí zakrýt oči. Ztratí orientaci a uklidní se," ukazuje Zdeněk Špíšek, který ještě živé ryby skládá do igelitových tašek a podává je lidem. Štika, která se ještě před vteřinou snažila dostat na svobodu, mu najednou v klidu leží v náručí a téměř čeká na pohlazení.

Na mazlení ale není čas. Ryby se musí vylovit, roztřídit, přenést a poslat výtahem na hráz pro vykuchání, kde jsou davy nedočkavých zákazníků. „Nejtěžší je na tom vytahování ryb z vody a jejich nošení na stánky. Děláme to totiž tak, jako to dělali naši předkové, nemáme tady krom výtahu prakticky žádné přístroje," ukazuje Kocman na sítě, ve kterých ve speciálních brodících holínkách stojí ve vodě dva další rybáři a vyhazují své úlovky na pevninu.

Kolem páté hodiny odpoledne výlov končí a rybáři si s kelímkem punče užívají zasloužené volno. Zájem lidí ale moc neupadá a stánky zůstávají otevřené až do večera.

Výlov pokračuje i v neděli, kdy budou rybáři doprodávat poslední ryby.