Přípravy na hlavní turistickou sezónu na Blanensku vrcholí. V blanenském muzeu začátkem dubna slavnostně otevřou tři zbrusu nové prohlídkové trasy, na letovickém zámku si návštěvníci prohlédnou nový apartmán. Na zámku v Rájci turistickou sezónu zahájili už prvního března výstavou kamélií. Turisté si po zimní přestávce mohou prohlédnout i Kateřinskou jeskyni a jeskyni Balcarka v Moravském krasu.

V blanenském zámku si letos návštěvníci nově prohlédnou dohromady devět prohlídkových tras. „Z toho máme tři úplně nové a jednu reinstalovanou. Prohlídkové trasy jsou neoficiálně přístupné už od začátku ledna. Přes zimu ale moc turistů muzea nenavštěvuje. Proto jsme přes zimu ještě expozice vylepšili a dotvořili a jejich slavnostní otevření plánujeme na pátého dubna," řekla ředitelka blanenského muzea, které má v zámku sídlo, Eva Nečasová.

Jedna z prohlídkových tras ale podle ní nebude zpřístupněná celá. „Expozice nejstarší hutě prošla rozsáhlými úpravami a práce na ní ještě nejsou dokončené. Tu proto celou zpřístupníme o něco později," doplnila Nečasová.

Kromě nových expozic mají v blanenském muzeu na tento rok i nový ceník. „Nijak zásadně jsme ale nezdražovali," řekla ředitelka muzea.

Od dubna otevírá své brány i zámek v Letovicích. „V dubnu budeme mít otevřeno pouze o víkendech. Od neděle sedmého dubna budeme opět pravidelně pořádat burzu starožitností. V zámku návštěvníci uvidí další opravený apartmán a také zámecké sklepení s drakem pro děti. Od května už budeme mít otevřené každý den," řekl majitel zámku Bohumil Vavříček.

Na zámku v Rájci nad Svitavou zahájili sezónu pro turisty už prvního března. „Začali jsme dvacátým ročníkem výstavy kamélií. Ta skončila tuto neděli, ale ještě do jednatřicátého března budeme mít otevřené zámecké skleníky, kam se lidé mohou přijít na kvetoucí kamélie také podívat. S prohlídkami zámku začneme posledního března, kdy budeme mít zámek velikonočně vyzdobený. Vstupné zůstává stejné jako minulý rok," řekla kastelánka Jana Kopecká.

V boskovickém zámku oficiální návštěvnická sezóna začíná až prvního května. „Posledního března a prvního dubna ale pořádáme mimořádné velikonoční prohlídky," uvedla Michaela Janíková ze zámku.

Na zámku v Lysicích návštěvnickou sezónu zahájí třicátého března, a to výstavou květinových aranžmá v reprezentačních prostorách. Posledního března a prvního dubna bude také mimořádně otevřený zámecký skleník a oranžerie.

Po zimní pauze mohou od prvního března lidé navštěvovat opět Kateřinskou jeskyni, jeskyni Balcarka a i sloupskou část Sloupsko-šošůvských jeskyní v Moravském krasu. „Tam budeme třicátého a jednatřicátého března pořádat speciální neandertálské prohlídky, které byly minulý rok velmi úspěšné," řekl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.