Vše začalo loni, kdy vedení města vypsalo výběrové řízení na firmu, která měla postavit vodovod v Borové. „Starosta Stejskal tehdy podepsal smlouvu o účasti Letovic na investiční akci a financování rekonstrukce a rozšíření vodovodní sítě ve Skrchově, ulice Borová. Tuto smlouvu podepsal bez souhlasu rady a zastupitelstva Letovic," uvedl předseda kontrolního výboru zastupitelstva Petr Novotný (TOP09).

Nakonec rada města výběrové řízení zrušila a vypsala nové. V něm zvítězila firma, která nabídla projekt vodovodu zhotovit levněji .

Zda se starosta podpisem smlouvy nedopustil pochybení proto projednával kontrolní výbor zastupitelstva. „Kontrolní výbor se čtrnáctého listopadu sešel v plném počtu. Na naše jednání jsme přizvali i starostu Letovic Vladimíra Stejskala a vedoucího technického odboru Martina Hodera. Kontrolní výbor měl k dispozici písemné materiály, k tomu se ještě starosty a vedoucího technického odboru ptal na doplňující otázky," popsal jednání Novotný.

Podle něj se kontrolní výbor jednohlasně shodl na třech usneseních. „Prvním usnesením bylo, že podpisem smlouvy o účasti Letovic na investiční akci a financování rekonstrukce a rozšíření vodovodní sítě v Borové porušil starosta zákon o obcích. Za druhé, že kontrolní výbor neshledal, že by podpisem smlouvy došlo k finanční škodě městu Letovice. A třetím usnesením je, že kontrolní výbor navrhuje jako nápravné opatření důsledné dodržování zákona o obcích všemi orgány obce," vyjmenoval předseda kontrolního výboru.

Starosta Letovic svou chybu přiznal. „Je to celé nešťastná záležitost. Měl jsem tehdy odjet do zahraničí, takže jsem smlouvu podepisoval pod tlakem. Je to pro mě ale poučení pro další práci v úřadě," hájí se starosta.

O výsledcích svého jednání kontrolní výbor v úterý informoval zastupitelstvo. „Vyzvali jsme proto ostatní zastupitele k hlasování o důvěře starostovi. Podle mě totiž nejde jen o to, že starosta porušil zákon o obcích, ale o to, že svým jednáním mohl způsobit městu škodu osm set tisíc korun. Naštěstí se tak nestalo, ale my jsme přesto chtěli znát názor zastupitelstva, zda důvěru ke starostovi stále má nebo ne," řekl jeden z opozičních zastupitelů Radek Procházka (OI), bývalý místostarosta Letovic.

Pro vyslovení důvěry starostovi nakonec hlasovalo třináct zastupitelů, proti bylo šest, dva se hlasování zdrželi. „To jsme očekávali, ve vedení města sice nemá nikdo uzavřenou koaliční smlouvu. Určité ústní dohody tady ale jsou," podotkl Procházka.

Starosta se za nezákonný podpis smlouvy radě i zastupitelstvu omluvil. „Přes tuto chybu mi zastupitelé opět dali důvěru. Kdyby zastupitelstvo shledalo tuto záležitost za nějak velmi závažnou, důvěru by mi nedalo," řekl Stejskal.