„V pátek večer setkání zahájíme přednáškami o různých objevech. Ty nejvýznamější oceníme,“ přiblížil předseda České speleologické společnosti Zdeněk Motyčka.

Největším objevem za posledních dvacet let je Šošůvský koridor. „Také o tomto objevu si návštěvníci vyslechnou zajímavou přednášku,“ řekl Motyčka a dodal, že přednášky nebudou jen o českých jeskyních. Také zahraniční jeskyňáři se mají čím pochlubit. Například ve Venezuely nebo Slovinsku jsou velmi zajímavé objevy.

V sobotu a neděli se pořadatelé a pozvaní odborníci vydají na výlet do Moravského krasu. Setkání obohatí celovíkendová výstava fotografií z akcí spojenými s jeskyněmi.

Historie výročních setkání sahá do roku 1982, první ročník Speleófóra se uskutečnil v v Jedovnicích a od té doby se koná každoročně. Se vzrůstajícím zájmem se měnilo místo konání, po Jedovnicích to byl Lipovec, následně Rudice. „Právě poslední čtyři roky to pořádáme v kulturní centru ve Sloupě,“ dodal prezident speleologické společnosti.

Pořadatelé odborníky obeslali pozvánkami. Kolik se jich na setkání objeví, zjistí při zápisu. „Minulý ročník se nás tady sešlo čtyři sta,“ vzpomněl si Motyčka a dodal, že očekává i neodbornou účast. Při přednášce, kterou pořádali minulý týden se setkalo v Blanenské Ulitě pětadvacet posluchačů. „Lidi toto téma zajímá, o tom mě minulý týden přesvědčili,“ uzavřel Motyčka.