Na boskovickou radnici se kvůli změnám v jízdním řádu nedávno obrátilo několik lidí, kteří jsou proti rušení zastávky tohoto vlaku ve Skalici. Boskovický odbor dopravy proto napsal na ministerstvo dva dopisy. Argumentoval mimo jiné tím, že jde o jediný spoj, kterým se cestující z Boskovic a okolí mohou brzy ráno dostat do Prahy zhruba za dvě hodiny. Jenže to nepomohlo. „Ministerstvo dopravy nám odpovědělo, že vlak Leoš Janáček ve Skalici sice zastavuje, ale proto, že v minulosti jej nebylo možné nahradit jiným vhodným vlakem. V průběhu přípravy jízdního řádu na následující rok se však povedlo zavést nový vlak dálkové dopravy Rx 874 Rudolf Těsnohlídek, který bude ze Skalice odjíždět v půl šesté ráno," uvedl vedoucí odboru Roman Dokoupil.

Jenže tento nový spoj bude v Praze až krátce po osmé hodině, zatímco ten stávající je tam již po sedmé. V tom ale ministerstvo potíž nevidí. „Dle jeho názoru jde o konkurenceschopné spojení s Prahou, které budou cestující využívat stejně intenzivně jako to stávající. Spojení s příjezdem do Prahy na osmou hodinu považuje za zcela standardní," přiblížil Dokoupil.

Situaci se snažili řešit také zástupci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Také bezúspěšně. Lidé z Boskovicka však podle nich od brzkého ranního spojení s Prahou odříznutí nebudou. „Vlak Leoš Janáček ale bude zastavovat v Blansku a v Letovicích. Boskovice od brzkého ranního spojení s Prahou odříznuty nebudou. Mohou využít autobus, který pojede ve 4:31 do Letovic, kde bude možné na vlak Railjet přestoupit," upozornil mluvčí Kordisu Květoslav Havlík.

Zásadnější změna se bude týkat také osobního vlakového spojení ze Skalice nad Svitavou do Velkých Opatovic.

Zatímco nyní poslední vlak odjíždí v 18:23, od jedenáctého prosince pojede o hodinu dříve, již v 17:22. Tuto změnu ale naopak cestující vítají. „Zaznamenali jsme jen pozitivní ohlasy. Je víc lidí, kteří jezdí z práce domů dříve," sdělil Havlík. Upřesnil, že ze Skalice do Velkých Opatovic pojedou vlaky od 14:22 do 17:22 každou hodinu.

Pozitivní novinkou bude také to, že od 13:29 do 18:01, tedy po celou odpolední špičku, pojedou osobní vlaky mezi Brnem a Blanskem každých patnáct minut. Přibude vlak ve 14:44 z Brna do Blanska. „Vlak v 16:44 z Brna do Blanska bude protažen až do Rájce-Jestřebí," přiblížil Havlík.

Kordis podle něj zároveň vyjde vstříc žádostem obyvatel Velkých Opatovic, Sudic, Knínic, Vážan, Šebetova, Uhřic a Cetkovic a zajistí víkendové ranní spojení na Boskovice, Brno, Černou Horu a Kuřim. „Přidáme nový brzký ranní spoj, na který budou v Boskovicích navazovat autobusy 162 jedoucí přes Skalici nad Svitavou s přestupem na vlak do Brna a Černou Horu s přestupem na linku 301 do Brna, Králova Pole a Kuřimi. V opačném směru dochází k zajištění vazby od linky 256 jedoucí od společnosti ALPS z nočních směn. Zlepšuje se tak spojení na víkendové směny," popsal Havlík.

Také se podle něj zlepší ranní spojení pro školáky, kteří cestují z Letovic do Boskovic, kde jsou nyní kapacitní problémy. „Projednává se také večerní spojení Boskovic s Okrouhlou po šesté hodině večer," doplnil k nejzásadnějším změnám jízdních řádů mluvčí Kordisu.