Ve škole tomu věnovali středeční dopoledne. „Šestadvacet deváťáků, kteří se zanedlouho budou ucházet o přijetí na střední školy, si nanečisto a bez rizika vyzkoušelo celý proces přijímacích zkoušek s dostatečným časovým předstihem a v reálných podmínkách," sdělil ředitel školy Pavel Dočekal.

Učitelé pro žáky připravili tři přijímací testy, které střední školy použily v minulých letech. První test byl z matematiky, druhý z českého jazyka a třetí z všeobecného přehledu. Podle ředitele měli žáci na vypracování otázek stejný čas jako při skutečných přijímačkách. Stejný byl i způsob vyhodnocení testů, kterého se ujali tamní kantoři i dvě přizvané učitelky v důchodu.

Přijímací zkoušky měly dvě podoby – jednu pro zájemce o gymnázia, druhou pro ty, kteří se hlásí na jiné střední školy nebo maturitní obory učilišť. Poté vznikl žebříček, ze kterého je jasné, kdo by se na vysněnou školu dostal a kdo ne. „Úspěšnost žáků při testech byla asi sedmdesátipro­centní. Ukázalo se, že jejich výsledky byly slabší v matematice než v českém jazyce. Takže na zlepšení v matematice zapracujeme," řekl dále ředitel. Přijímačky nanečisto škola letos pořádala podruhé.

O výsledcích dětí, do kterých započítává i výsledky žáků ze základní školy, učitelé informují také jejich rodiče. „Pak už záleží na nich, jak s těmito informacemi naloží. Jestli třeba nepřehodnotí původní plán přihlásit dítě na gymnázium, když se ukáže, že přijímačky nezvládne," doplnil ředitel. Výsledky s žáky také podrobně rozeberou jejich vyučující a doporučí jim, na co se mají zaměřit v poslední fázi příprav na skutečné přijímačky.

Podle ředitele sloupští deváťáci ještě před odesláním přihlášek na střední školy absolvují testy profesní orientace u školní psycholožky včetně závěrečného pohovoru v přítomnosti rodičů.

Přijímaček nanečisto se zúčastnilo šestadvacet ze sedmatřiceti žáků devátého ročníku. „Povinně je absolvovali ti, kteří se hlásí na školy, kde se přijímačky dělají," dodal Dočekal.