Celý závod je jako vystřižený ze známé dobrodružné knížky J.R.R. Tolkiena s názvem Hobit aneb cesta tam a zase zpátky. „Akci jsme pojali v duchu oslav padesátého výročí, kdy se hobit Bilbo vydal k drakovi Šmakovi," říká jedna z pořadatelek a hlavní rozhodčí Ivana Kučerová.

Skauti přijeli ze všech skautských středisek Blanenska, tedy z Boskovic, Letovic, Rájce-Jestřebí, Blanska a z pořádajícího střediska Jedovnice.

Jedenáct dívčích a dvanáct chlapeckých družin soutěží v týmech i jednotlivě. „Soutěž se skládá z několika modulů. Tím základním je takzvaný Závod, kde si měří síly jednotlivé týmy. Musejí si společně poradit v pětikilometrovém terénu a vrátit se zpátky do tří a půl hodiny. Pak tady máme například takzvané Brány, které na několika stanovištích proměřují individuální dovednosti skautů a skautek," vysvětluje Kučerová. Vítězové postoupí do krajského kola, které se bude začátkem června konat ve Western parku v Boskovicích.

Na přípravě závodu vedoucí skauti intenzivně pracovali od února. „Je tady celkem sto osmnáct závodníků. Výsledky vyhlásíme v neděli," přibližuje předseda okresní rady Junáka Stanislav Fránek.

Název závodu nese jméno zakladatele českého skautingu Antonína Benjamina Svojsíka, který uspořádal historicky první ročník v roce 1946 v Praze. Od té doby se pravidla často měnila, hlavní cíle ovšem zůstávají. „Předvevším má podpořit fungování jednotlivých skautských družin a jejich vzájemnou spolupráci, vést členy k praktickému využití získaných vědomostí a motivovat je k osobnímu rozvoji," dodává Kučerová.