V Jedovnicích jsou v provozu tři okruhy o celkové délce osmadvaceti kilometrů, přičemž samotné traily mají třináct kilometrů. „Lze je navštívit celoročně. Samozřejmě i v zimě, pokud tam nebude led a sníh, což by mohlo být pro jezdce nebezpečné. Očekáváme, že za letošní první rok provozu navštíví stezky přibližně třicet tisíc lidí. To je dobrý výsledek. Sjíždějí se sem lidé z celé republiky," přiblížil Vaněk.

Spolek nyní vylepšuje stávající úseky a plánuje budovat další trasy. „Na okruhu číslo dva byly asi čtyři kilometry trailů, zbylé čtyři kilometry zpevněných cest do konce října nahradíme traily. Do konce roku uděláme nový, zhruba čtyř- až pětikilometrový okruh směrem na Křtiny," uvedl Vaněk.

MILIONY Z DOTACÍ

Singletrail Moravský kras získal na stezky dotaci z Jihomoravského kraje ve výši osmi milionů korun. V příštím roce chce vybudovat v okolí Jedovnic dalších dvanáct kilometrů stezek. „Jednáme s majiteli dotčených pozemků," upřesnil Vaněk.

Milovníci cyklistiky budou moci singletrailové stezky navštívit v příštím roce také v lokalitě Doubravy v Boskovicích. Odborná firma tam před pár dny začala stavět sportpark, což je zázemí pro cyklisty. „Na akci jsme získali dotaci ve výši pěti milionů korun z Jihomoravského kraje a ministerstva pro místní rozvoj," uvedla místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková. Hotovo bude do konce listopadu. „Na sportpark pak naváže výstavba trailů, celkem jich bude asi deset kilometrů. Přístupné budou zjara příštího roku," uvedl předseda oddílu Drahanský sport team Erik Řezník.

Do budoucna je podle něj možné stezky dále rozšiřovat. Z Valchova lze udělat trail k boskovickému arboretu Šmelcovna a turistickou cestou je propojit až k Velenovu, kde by vznikla i půjčovna kol. „Je to výborný nápad, zatím je ve fázi příprav. Singletrailová stezka by vedla až k rozhledně, kterou plánujeme ve Velenově postavit. Do konce října podáme žádost o dotaci. Propojení povede ještě k většímu zatraktivnění lokality v očích turistů," míní starosta Velenova Jan Havelka.