Rekonstrukce bude kompletní včetně nové kanalizace a chodníků, které zatím chybí. Celá oprava přijde na zhruba třináct miliónů. „Stavba už je připravená, máme i všechna povolení. Teď se dokončuje harmonogram prací a začneme tak do čtyř týdnů. Oprava potrvá asi dva a půl měsíce a po celou dobu bude silnice uzavřená. Objízdná trasa povede přes Kuřim," popsal vedoucí blanenských silničářů Miloš Bažant.

Dodal, že oprava bude rozdělena na etapy. V té první se uzavře úsek mezi odbočkou ze státní silnice u restaurace Formanka až po ústí jedné ze souběžných ulic, která na státní silnici z Brna do Svitav také navazuje, ale je do ní vjezd zakázán. Pro autobus integrovaného dopravního systému, který do Lipůvky jezdí z Čebína na Brněnsku, však průjezdná bude.

Opraví i chodníky

V druhé fázi oprav se uzavře zbytek silnice až po hřbitov na konci obce. Konečná autobusu tak bude dočasně přemístěna z náměstí tam.

Opravu frekventované silnice vítá i starostka Lipůvky Alena Kristýnová. „Čekáme na to už dlouho. Hlavně se těšíme, že s opravou můžeme spojit i vybudování nových chodníků, které u silnice zatím chybějí. Myslím, že kvůli tomu lidé bez problémů na čas obětují pohodlí a uzavírku budou tolerovat, nic jiného jim ani nezbude," doplnila starostka.

Rekonstrukce silnice byla původně vyčíslena na čtrnáct miliónů korun, nakonec bude podle Miloše Bažanta částka o něco nižší díky soutěži nabídek ve výběrovém řízení.

Na letošní podzim plánují blanenští silničáři ještě i další opravy některých silnic na Blanensku. „Připravujeme například rekonstrukci mostu u Holštejna a také opravu silnice kolem přehrady Křetínky. Zatím to vypadá, že začneme v září," dodal Bažant.