Teplá zima, minimum srážek a horko v červnu. Podle Mojmíra Kohuta z Českého hydrometeorolo­gického ústavu je letošní úroveň srážek oproti obvyklému stavu podprůměrná. „Od loňského října do letošního května pozorujeme podprůměrný srážkový stav. Od roku 1990 bylo takové sucho na Blanensku jen šestkrát. Situace je ale pořád lepší než před třemi lety, kdy bylo sucho rekordní," vysvětlil. Nepříznivé počasí nejspíš ovlivní úrodu obilovin.

Horší než sucho jsou ale podle Marcely Pokorné z Okresní agrární komory Blansko vytrvalé deště. „Celkově očekáváme, že se bude letošní sklizeň pohybovat v průměrných číslech. To, jestli budou mít jednotlivá družstva ztráty, záleží spíš na jiných faktorech než na tom, že málo pršelo," myslí si.

S tím souhlasí i někteří zemědělci. „Kromě počasí je to hodně o tom, kde má člověk zaseto. V nižších polohách kolem Lysic vypadají porosty obilí i řepky velmi slušně. Kolem Kozárova a Rašova je to ale vlivem sucha horší. Samozřejmě i předpovídané bouřky a přívalové deště mohou ještě úrodu hodně ovlivnit," uvedl ředitel společnosti ZEAS Lysice Jiří Šafář.

Jiní zemědělci se obávají, že bude úroda podprůměrná. „Závěry můžeme dělat samozřejmě až poté, co bude úroda pod střechou. Někde očekáváme horší sklizeň, jinde to ale vypadá na dobré výsledky," dodal Šafář.

Rostliny bez vody

Vážné obavy o úrodu mají například v Nýrově. „Letos se nám vůbec nedařilo. Ozimá pšenice začala sesychat dřív, než pořádně vyrostla. Rostliny nemají kde brát vodu. Naposledy pořádně zapršelo na podzim, a tak není voda ani v zemině," postěžoval si předseda tamního zemědělského družstva. V Nýrově čekají největší ztráty u jarního ječmene a pšenice. Pokud se jejich předpoklady vyplní, bude úroda až o polovinu menší než obvykle. „Zatím to opravdu není růžové, snad ale budou naše odhady příliš pesimistické," dodal Michal.

Jako první budou zemědělci sklízet ozimý ječmen a ozimou pšenici. Na přelomu července a srpna přijdou na řadu řepky a zbylé obiloviny. „My začínáme s osivovými travami, pak sklidíme ozimý ječmen a následně další obiloviny," zmínil Šafář.

V závěru července začne sklizeň řepky olejné. U ní zemědělci ztráty nečekají. „Nejspíše bude podobná úroda jako v loňském roce," odhadl předseda sebranického družstva František Slezák.

Proti nepřízni počasí je odolná například i kukuřice. Ani té ale přílišné sucho nesvědčí. „Letos pozorujeme, že se sucho podepisuje i na kukuřici, přestože má velký kořenový systém a leccos vydrží. Zatím je ale brzy dělat závěry. Rostliny jsou neuvěřitelně životaschopné. Poradí si i ve ztížených podmínkách," věří ředitel Agrospolu Knínice Ladislav Menšík.

Pěstitelé teď doufají hlavně v to, že v příštích týdnech bude pěkné počasí. „V letošním roce čekáme pěknou úrodu, nechci ale dělat ukvapené závěry. Už se nám také stalo, že vše vypadalo ukázkově a pak nám obilí lehlo kvůli větru nebo dešti tak, že jsme ho museli prodat na krmivo," uzavřel Menšík.