O nadcházejícím víkendu se ve Žďáru nad Sázavou zúčastní 2. česko-slovenské filatelistické výstavy, která je zároveň soutěžní. Jeho cílem je umístit se tam co nejlépe, aby měl co nejvýhodnější výchozí pozici pro světovou výstavu, která se uskuteční za dva roky v Praze.

Se sto dvaceti exponáty bude ve Žďáru soutěžit necelá stovka vystavovatelů. „Vystavuje se na rámech. Každý obsahuje šestnáct listů. Na každém jsou známky, archy a podobně. Díky tomu, že jsem uspěl na mezinárodní scéně, mám jako jeden ze dvou účastníků možnost vystavovat na této akci na osmi rámech. Jinak je to pouze na pěti," popsal Petřík.

O titul bude usilovat se svojí sbírkou známek z Afghánistánu. „Jedná se o první známky této země z období přelomu devatenáctého a dvacátého století. Je jich okolo dvou a půl tisíc, k vidění bude i třicet archů a asi sedmdesát vzácných obálek," uvedl. Odborná porota posoudí hlavně vzácnost materiálů, zpracování a znalosti vystavovatele.

Mezi největší skvosty Jaromíra Petříka patří čtyři zrekonstruované desky první emise známek Afghánistánu, takzvané tygří hlavy. Jméno mezi světovými filatelisty si udělal, když objasnil původ afghánských černě tištěných známek z druhé poloviny devatenáctého století.

2500 známek z Afghánistánu představí na žďárské výstavě Jaromír Petřík.