Ve čtvrtek to bude přesně rok, co poslední člověk zaplatil za pohled do Macochy z Horního můstku. Vstupné tam několik měsíců vybíral podnikatel, který měl od obce Vilémovice na padesát let pronajatou přístupovou cestu a dno Macochy. To byl totiž jediný způsob, jak Vilémovičtí mohli vydělávat alespoň nějaké peníze z turistického ruchu. Jinak totiž, stejně jako ostatní obce v Moravském krasu, na jejichž území hojně navštěvované jeskyně leží, nedostávají vůbec nic.

Ačkoliv turisté, projíždějící obcemi v Moravském krasu, většinu z nich mohou pochválit za pěkné prostředí, tamní starostové na zvelebování shánějí peníze, kde se dá. Od státu totiž nedostanou nic navíc. „Už dávno jsme se pokoušeli oslovit Ministerstvo financí, aby změnou zákona o místních poplatcích dovolilo obcím v Moravském krasu zavést si poplatky ze vstupného či parkovného, které platí návštěvníci Moravského krasu. Přece jen obce leží v turisticky vyhledávané oblasti a měly by investovat do zázemí. Příspěvky by jim určitě pomohly," myslí si šéf chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka.

Nekonečný boj

Znovu svoji ideu zopakoval i loni, kdy se s podnikatelem Jiřím Tichopádem dohodl, že ukončí vybírání poplatků za vstup na Horní můstek. I přes příslib, že bude na ministerstvo znovu apelovat, se však nic neděje. „Je pravda, že celá věc zatím usnula chvíli po naší dohodě. Od té doby spíše sondujeme, co je možné udělat, ale zatím jsme žádnou aktivitu nevyvíjeli," přiznal Štefka.

Přesně takový vývoj očekával i sám starosta Vilémovic František Kala. Na jakoukoliv snahu o získání výhod z toho, že obec leží uprostřed Moravského krasu, už totálně rezignoval. „Je to nekonečný boj s úřady a já na něj už nemám čas. I když přístupová cesta a dno Macochy patří Vilémovicím, na vlastnická práva se nikdo neptá a všichni si tam dělají, co chtějí," povzdechl si Kala.

S vybíráním poplatků na Macoše souhlasil. „Ten pronájem byl v podstatě takový zoufalý krok, protest proti tomu, že nás nikdo nebere v úvahu. Na druhou stranu, na Macoše se platilo už za první republiky. Obec z toho měla slušné příjmy, vybudovala si třeba i vodovod, takže nevidím důvod, proč by to tam nemohlo fungovat znovu," dodal Kala.

Rozzlobení turisté

Vybírání dvacetikorun od dospělých a poloviny od dětí za několikavteřinový pohled do propasti se ale mnohým návštěvníkům moc nelíbilo. „U Macochy zavládla velmi nepřátelská atmosféra. Lidé nás napadali za to, že platí padesát korun za parkovné a po pár metrech měli platit znovu za jedno podívání," popsal vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Leoš Štefka proto na podnikatele zatlačil, aby vybírání zanechal. Oháněl se přitom předpisy. „Poplatky totiž vybíral na místě před horním můstkem, které podle něj už patří ke dnu Macochy. Jenže ta je národní přírodní rezervací, kde platí vyhláška, podle které tam není možné nabízet prodejní a jiné služby. Zdlouhavé správní řízení jsme zahajovat nechtěli, protože je sporné, zda vybírání vstupného za pohled do Macochy je služba. Dohodli jsme se ale, že podnikání zanechá a my mu nedáme pokutu, ani to nepoženeme k soudu, jenž by rozhodl," popsal Štefka.

O přísun peněz z jeskyní dlouhodobě bojují třeba i ve Sloupě. Městysu patří také část pozemku u jeskyní. Ani za ten jim ale nikdo nic nedává.