Na možná rizika upozorňují nejen řidiči, ale i starostové nebo policisté. „Nejhorší to je v zatáčkách a na křižovatkách mimo obec. Vysoká tráva lidem za volantem brání v rozhledu," potvrdila policejní mluvčí Iva Šebková.

Většině nehod podle ní dokážou zabránit sami řidiči. „Je na nich, aby jízdu přizpůsobili venkovním podmínkám. Musí být opatrní a na nepřehledných místech jezdit třeba pomaleji než obvykle. Trávu sečou silničáři, ale nestihnou všechno za týden," upozornila Šebková.

Vedoucí blanenské pobočky Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Miloš Bažant její slova potvrdil. „Přerostlou trávu sečeme už zhruba čtrnáct dní. Není v našich silách dostat se okamžitě do všech lokalit. Dříve nebo později se postaráme o nápravu situace v celém regionu," přislíbil Bažant a dodal, že posečenou trávu nechávají pracovníci ležet na místě.

Vizitka Blanenska

To by však nejspíš jen těžko vysvětloval třeba diskutující s přezdívkou Katka. „Například na křižovatce u Rudice je to totálně nepřehledné. Tráva půldruhého metru vysoká a silničáři nic neřeší. Krásná vizitka Moravského krasu. Předpokládala jsem, že když byla tak mírná zima, budou se silničáři činit alespoň při úpravách cest. Spletla jsem se," má jasno účastnice diskuze na webu Blanenského deníku Rovnost.

Situaci na silnicích poblíž Rudice monitoruje i její starosta Roman Šebela. „Se silničáři jsme domluvení hlavně na úseku ve směru na Olomučany. Víme, že dávají přednost silnicím první a druhé třídy, takže o sečení kolem těch méně významných se staráme i my sami," přiblížil.

Důvody, proč letos roste tráva do takové výšky, jsou podle něj logické. „Zima byla mírná, duben teplý a následovaly docela vydatné deště. Takže to asi jinak dopadnout nemohlo," usmál se Šebela.

Profesionální řidič z Klepačova Vladimír Vaněk kritizuje práci silničářů z trochu jiného důvodu. „S přerostlou trávou mám pochopitelně problémy i já, hlavně na křižovatkách. Ale daleko více mě štvou větve, které na několika místech regionu zasahují do cesty. Nejhorší to je za Adamovem ve směru na Křtiny u Josefovského údolí. Trvá to několik let. Kamiony nemají šanci kolem sebe projet, aniž zpětná zrcátka zohýbají okolní větve. Třeba na Vyškovsku jsem se s něčím podobným nesetkal," srovnal.

Adamovští už kvůli tomu silničáře oslovili. „Je to otázka spíše na ně, ale máme od nich zprávy, že v současné době opravují tamní cestu. Doufám, že větve ořežou následně," řekl Roman Pilát.

K Bažantovi se ale požadavek adamovské radnice ohledně větví ještě nedostal. „Sám jsem kolem Josefovského údolí nedávno jel a ničeho jsem si nevšiml. Určitě to prověřím," slíbil silničář.