Společně s kastelánem Radimem Štěpánem šlapu potemnělou chodbou prvního patra zámku. Brr, klepu se zimou. Nechtěl bych být zámeckým pánem. Tohle vytopit je na pořádný balík. Štěpán ťuká na dveře salonu. „Chlapi, jsou tady noviny. Budete slavní," hlásí Štěpán partě restaurátorů.

V salonu je výrazně tepleji než v příšeří chodby. „Když je potřeba, tak si tady přitápíme. V zimě se tu špatně dělá a také nám pak v teple lépe schnou barvy," říká na úvod vedoucí tříčlenného restaurátorského týmu David Zeman.

V místnosti jsou dvě hliníková lešení, skoro až ke stropu, ověšená reflektory. Na zemi leží bedny s práškovými barvami a nářadím. Mezi tím sklenice se štětci. „Kvůli zajištění statiky jsme museli před několika lety sáhnout do podlahy v salonu. Tam jsme objevili barokní podlahu datovanou po roce 1678. Ta už je opravená. Pod omítkou se pak později při restaurátorském průzkumu našlo v různých vrstvách několik maleb z různých období," říká Štěpán.

V největším rozsahu se v salonu dochovala iluzivní výmalba z poloviny devatenáctého století. Nyní ji dávají restaurátoři dohromady. Začali letos v zimě a končili v dubnu. Po letní pauze se do zámku opět vrátili a do konce listopadu by měli mít hotovo. Šablonovou výmalbu na svislých stěnách salonu už restaurovali. Teď obnovují dva ikonografické výjevy nad vstupními dveřmi. „Výmalba z poloviny devatenáctého století byla nejméně poškozená a dochovala se v největším rozsahu. Nejprve jsme museli odstranit vrstvu omítky, malbu očistit a začít ji obnovovat," přiblížil práci restaurátorů Zeman.

Nejtěžší je podle restaurátorů právě oprava dvou ikonografických výjevů nad dveřmi. „Není se čeho chytit. Je to dílo neznámého autora, který byl podle mě hodně svérázný. Nevypátrali jsme zatím žádné podklady, podle kterých bychom mohli pracovat. Odkryté části malby není tak obtížné doretušovat, ale ty chybějící je těžké spojit dohromady," poznamenal další z restaurátorů Roman Vosička.

Ikonografické výjevy nad vstupními dveřmi ukryté pod vrstvou omítky v minulosti značně poškodili dělníci. Když vysekávali drážky pro elektrické kabely. V jejich místech nyní odkryté malby přetínají prázdné bílé pruhy. „Nějaké návrhy, jak budou malby ve finále vypadat, jsme udělali. Hlavní slovo budou mít památkáři. Osmého listopadu máme kontrolní den, tak uvidíme," dodal šéf týmu Zeman.

Restaurátoři opravili i malbu na stropě, na kterém zatím ještě chybí obraz. Ten se také restauruje. Celý salon si návštěvníci zámku prohlédnou až prvního května příštího roku. „Uděláme také výstavu v našem Dřevníku, kde budou fotografie z obnovy salonu," dodal Štěpán s tím, že na obnovu výmalby v salonu se podařilo získat zhruba milion dvě stě tisíc korun.