VYBRAT REGION
Zavřít mapu

REPORTÁŽ: Milovníci guláše si v Doubravici pochutnali

Doubravice nad Svitavou - Dobrá hudba, taneční vystoupení a především výborné jídlo přilákalo i přes nepřízeň počasí Na Doubravický guláš na sedm set lidí.

15.7.2012
SDÍLEJ:

Doubravický guláš 2012.Foto: DENÍK/Eva Ondráčková

Vystupuji v brzkém sobotním odpoledni z auta a hned mě šimrá v nose libá vůně smažené cibule, která se nese snad celou Doubravicí. Návštěvníků osmého ročníku Doubravického guláše na sokolském hřišti ještě moc není, guláše jsou teprve ve fázi příprav. Kolem kotlů je čilý cvrkot, tu se krájí, tam míchá, někde soutěžící přikládají pod kotle. Který ze sedmnácti gulášů bude dnes nejlepší?Zatím většina přítomných jen tak bloumá okolo soutěžních týmů a nakukuje šéfkuchařům přes rameno. Recepty si ale soutěžící střeží. „Co jsme do guláše dali, prozradíme jen za kuličku," odpovídá jedna ze soutěžících, když z ní moderátor dnešní akce mámí recept. „Aha, kuličky, ty jsem dostala hned při vstupu," napadá mě. Každý z návštěvníků akce dá kuličku těm gulášům, které mu budou nejvíce chutnat.

U tanečního parketu se začínají shromažďovat diváci, v doprovodném programu je na řadě tanec se psy. Fenka border kolie je trošku nervózní, nakonec ale sklízí se svou paničkou velký úspěch. To už se do areálu hrne stále více návštěvníků. A s nimi bohužel i první kapky deště. Po chvíli se pod pódiem zase začíná něco dít. Areálem zní orientální tóny a před publikum nastupují břišní tanečnice. Spoře oděné dívky rozvlnily svá těla a na obecenstvo se mile usmívají přesto, že na ně prší. Publikum je za to odměňuje velkým potleskem.

První soutěžní týmy už pomalu finišují. Rázem se před jejich stánky začínají tvořit fronty, dlouhé přes půlku areálu. Po meruňkovém guláši se jen zaprášilo a na mnoho opozdilců se už nedostalo. „Já jsem říkala, ať si to hlídáte a přijdete včas, i loni to tak bylo," krčí rameny kuchařka z „meruňkového" týmu. Jdu si tedy stoupnout do fronty u vedlejšího stánku, tam snad něco dostanu. Gulášek je ještě horký, ale v tomto deštivém počasí to vůbec nevadí. Misku jsem zhltla snad za minutu a už mířím do druhé fronty. Čtyřčlenný tým ochotnického divadla Svitávka si připravil Studentský guláš. „Náš tým je tady letos počtvrté. Loni jsme nevyhráli, měli jsme ale jiný recept," říká členka týmu Jitka Matušková.

Pod deštníky

Počasí se stále nechce umoudřit, a tak se areál zaplňuje pestrobarevnými deštníky. „Déšť mě neodradil, přijela jsem se sem odreagovat a setkat se s přáteli. Minulý rok jsem se zúčastnila jako soutěžící, takže letos si to tady jenom užívám. Je to tady fajn, moc se mi líbil třeba tanec se psy," říká Pavla Odstrčilová, která přijela ze Svitav.

V kotlích už skoro nic nezbývá, a tak se může začít hodnotit. V areálu už ale moc návštěvníků nezbývá. Déšť většinu z nich přece jen zahnal na ústup. „Je tady tak o polovinu méně lidí než minulý rok, nebude to více než sedm set. Letos nám nepřeje počasí," stěžuje si hlavní pořadatel akce Jaroslav Veselý.

Déšť nakonec přemáhá i mě, mám promočenou bundu i boty, tak házím dřevěné kuličky do pytlíku týmu se Studentským gulášem a s plným žaludkem odjíždím.

EVA ONDRÁČKOVÁ

Autor: Redakce

15.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdeňka Procházková.
6

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Ilustrační foto.

Blansko opět nabídne prostory po bývalém hotelu Dukla

Z obav bylo málem vítězství. Fotbalisté Blanska remizovali se Slováckem B

Blansko /FOTOGALERIE/ - Ne všechny, ale kdyby alespoň většinu zápasů blanenští fotbalisté odehráli tak, jako ten poslední, určitě by nebyli na chvostu tabulky.

Litinový válečník má prázdné ruce. Meč opraví restaurátor

Blansko /FOTOGALERIE/ - Socha středověkého válečníka Dietricha budí respekt. Bojovník z litiny se chystá na blanenském Wankelově náměstí tasit meč. Nyní má však prázdné ruce. Sochu ze sbírky Muzea Blanenska totiž před časem poškodil neznámý vandal, který odlomil část pochvy a nechal ji ležet na místě.

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Jižní Morava – Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies