Výstavu kamélií Ráječtí pořádají od začátku devadesátých let. „První kamélie zde máme od roku 1973, rostliny byly na zámek převezeny z Průhonic. Od té doby je zde František Bárta a po něm Jan Dvořák začali pěstovat a šlechtit. Nyní zde návštěvníci mohou vidět odrůdy, se kterými se nesetkají nikde jinde," uvedla kastelánka rájeckého zámku Jana Kopecká.

Zámek rozkvete jak starými keři, z nichž se některé dožívají už i sedmdesáti let, tak nově vyšlechtěnými odrůdami ze zámeckého zahradnictví. „Návštěvníky určitě zaujme krásná kamélie Elegance. Jde o jednu z nejstarších odrůd vyšlechtěných v Evropě, a to v Anglii už v roce 1824.Další zajímavostí je například původní stará japonská odrůda Magnoliflora, která ozdobí snídaňový salon. Japonci ji nazývají Hagaromo, ale Evropané ji překřtili po svém," prozradil zámecký zahradník Evžen Kopecký.

Součástí výstavy bude i zámecká kaple s největšími rostlinami kamélií a s výtvarnými díly. Kamélie v Rájci si získaly velkou oblibu. „Loni kvetoucí kamélie do skleníků a zámeckých prostor zavedly kolem osmi tisíc návštěvníků. I letos si už skleníky prohlédlo asi devět set lidí, většina zájemců však přichází až v době konání výstavy," doplnila rájecká kastelánka.