Rybník se nachází ve středu města, u ulic Jurkova a Havlíčkova. Jeho opravy začnou ve druhé polovině listopadu a skončí pravděpodobně na konci dubna příštího roku. Rybník Ráječtí odbahní a vyčistí. V plánu mají také opevnit břeh podél celého jeho obvodu, a to včetně břehu u ostrůvku. V zadní části rybníka vybudují takzvanou litorální zónu. Jedná se o část pobřežních mělčin, ve kterých může být voda trvale nebo do ní může jen občas zasahovat.

RÁJ RYB

Chystat Klimšák na opravy začali už před dvěma lety. „Rybník jsme částečně odpustili, to nám umožnilo upřesnit rozsah nutných oprav opevnění břehů. Zároveň jsme odebrali vzorky bahna a provedli jeho rozbor," řekla Synakieviczová.

Klimšák je oblíbeným místem rybářů. Při plánování oprav tak museli Ráječtí zohlednit i ryby, které v něm žijí. Nejvíce je tam kaprů, ale dají se tam najít i cejnové, štiky, candáti, a dokonce i sumci. Ryby se na podzim před opravami vyloví, následně se takzvaně zakomorují. „To znamená, že je nachystáme na přezimování v chovných rybnících. Až opravy skončí, ryby se vrátí zase zpět do Klimšáku," popsal předseda rájecké organizace Moravského rybářského svazu Břetislav Bezděk.

Opravy budou stát zhruba šest a půl milionu korun z městského rozpočtu. „Jsem rád, že k opravám konečně dojde, čekali jsme na to řadu let. Třeba se povede odbahnit rybník natolik, aby byla voda dostatečně čistá i na koupání," zasnil se Bezděk.

Podle starostky však zpřístupnění rybníka ke koupání zatím neplánují.

MARKÉTA PULDOVÁ