Přesně takový, jak jej lidé znají z dobových fotografií. „Na úřadě jsme se snažili především zachovat ducha doby. Naposledy jej opravovali v osmdesátých letech minulého století, ale práce se moc nepovedly," popsal starosta Zbraslavce Milan Vaněrka.

Největší opravy se v budově dočkaly záchody. „Vlhly v nich zdi a všechno již bylo zchátralé. Kompletně jsme je vybourali a udělali nové. Vyměnili jsme také podlahy a rozvody vody," přiblížil Vaněrka.

Záchody dostaly také šestero nových dveří. „Stolaři je vyrobili podle těch původních, které jsme našli na půdě. Jsou z masivního dřeva, vysoké dva a půl metru," upřesnil starosta Zbraslavce.

Přední a zadní vstupní dveře do obecního úřadu dělníci pouze zrenovovali. Budova dostala také sedmnáct nových oken. „Ta původní již netěsnila, slyšeli jsme přes ně každé slovo," vysvětlil Vaněrka. Celá akce přišla na více než sedm set třicet tisíc korun a obec na ni dostala půl milionovou dotaci z Jihomoravské­ho kraje.

V rekonstrukci obecního úřadu však Zbraslavečtí budou pokračovat. „Letos chceme opravit společenskou místnost a propojit ji s knihovnou, která v budově také sídlí. Z místa plánujeme vytvořit takzvané centrum komunitního setkávání. V obci nám přibývá mladých rodin a vedle úřadu je také dětské hřiště. Do knihovny si rádi chodí půjčovat knihy starší lidé. Bude to proto ideální místo na pořádání různých besed, kde by se obě generace mohly setkávat," nastínil Vaněrka.

Vedení obce má rovněž v úmyslu opravit kamennou fasádu budovy. „Postupně spravíme i historickou dlažbu a dřevěné parkety. A také dvě schodiště. Na půdě ještě máme stará kachlová kamna, která chceme opět zprovoznit," doplnil starosta.