Tento den je tak pro ně velkým svátkem. Dospat nemohl například František Novák z Adamova, který u řeky Svitavy podupával už lehce po půl šesté ráno. „Loni jsem byl marodný a zahájenou vynechal. Letos jsem si ji proto nemohl nechat ujít. Svitava je moje srdcová záležitost. Lovím tady pstruhy už přes padesát let a nikdy se mi to neomrzí. Dnešní den je pro mě velký svátek,“ hlásil čtyřiaosmdesátiletý muž.

Mezi nástrahami nejvíce věřil drobné stříbrné třpytce. „Ta na pstruhy z kraje sezóny platí. Uvidíme, jak se mi dnes bude dařit. I když vytáhnu třeba jen jednoho pstruha, budu moc spokojený,“ usmíval se důchodce.

Parádní start do nové sezóny měl kousek od něj chytající Jiří Ondráček z Babic nad Svitavou. Prvního pstruha chytil krátce po šesté hodině ráno. Byl to pstruh duhový. O chvíli později už na prutu zdolával v proudu životní úlovek. Na břeh nakonec dostal kapitálního pstruha obecného. „Měřil šestačtyřicet centimetrů. Takový kus jsem tady vůbec nečekal. Je to zatím můj největší zdolaný pstruh. Několik velkých už jsem na háčku měl, ale vždy se setřepali,“ řekl rybář.

O chvíli později zasekl a zdolal do zlata zbarveného pstruha duhového. „Zlatá ryba se pouští. Že by mi mohla splnit nějaké přání? Přeju si, abych chytil někdy ještě většího pstruha než dnes,“ usmál se.

Od vody v neděli dopoledne nakonec odcházel spokojený i František Novák. „Dařilo se mi a na dnešní lov budu hodně dlouho vzpomínat. Chytil jsem tři pěkné duháky, dva potočáky pustil a ještě jsem několik záběrů propásl. Co víc si přát? Snad jen ať podobnou radost zažijí i ostatní rybáři a mají bohaté úlovky,“ dodal muž.