Psí školka je otevřená všem psům bez ohledu na jejich původ, rasu či věk. „Školka neslouží jen pro štěňátka, docházejí k nám i starší pejsci. My jim pak připomínáme, jak mají číst psí řeč. To se naučí jedině ve smečce, kdy si s ostatními psy hrají, honí se a běhají," přiblížila Eva Novotná, která černohorskou školku vede. Podle ní má většina lidí jediného psa a na procházce jej přivazuje k vodítku. Psi tak nejsou zvyklí na ostatní čtyřnohé mazlíčky a psí řeč zapomněli.

„Pejsci se dorozumívají zahýbaním uší, něco jiného zase znamená, když vycení zuby, vrtí také různými způsoby ocáskem, přičemž každý způsob znamená něco jiného," upozornila Novotná. I doga si tak potom může hrát s malým jezevčíkem.

Novotná přirovnává psy ke tříletým dětem. „Když k nám přijdou, drží se svého pána jako děti maminky. Jak ale vidí ostatní dovádět, jdou si hrát za nimi," podotkla.

Ve školce psi také trénují. Učí se poslouchat nejrůznější pokyny a také je velmi důležité, aby byli se svým pánem v souladu. Ti je mohou ve školce i nechat lektorům. „Lepší ale je, aby u tréninku byli. Jinak pes bude zvyklý poslouchat toho, kdo jej vychovává, a doma už neposlechne," varovala Novotná. Psí školka je otevřená v kynologickém areálu v sobotu od půl desáté do dvanácti dopoledne.