Na stromech rostou bonbony, v potoce teče čokoláda, lidé jsou na sebe hodní, problémy ve škole rázem mizí – stačí si nasadit růžové brýle. Právě to bylo jedním z témat letošního ročníku. Druhé znělo Jak se proslavila… nějaká obyčejná věc. „Většina dětí se rozhodla pro růžový svět. V něm popisovaly krásnou přírodu, ale také problémy v kolektivu, které nasazením brýlí zmizí. Mezi vítěznými texty se objevil i fantazijní příběh Jak se proslavila ponožka," přiblížila jedna z organizátorek soutěže, knihovnice Radka Banyaová.

Jako nejzdařilejší v kategorii určené dětem čtvrté až šesté třídy porota ocenila práci Bereniky Lepkové z Kunštátu. Vítězky druhé kategorie zahrnující autory ze sedmé až deváté třídy byly hned dvě. Leona Marečková z Kunštátu a Markéta Gretzová z Lysic.

Obě dívky se soutěže zúčastnily poprvé a staly se jejím největším překvapením. „Účast v jednotlivých letech kolísá, bývá i kolem šedesáti soutěžních textů. Letos nepřišel žádný středoškolský, zato se přihlásila řada desetiletých dětí a bylo cítit, že příběhy tryskaly z jejich nitra," doplnila kunštátská knihovnice.

Soutěž bude pokračovat i v dalších letech. Škola i knihovna se tím podle Banyaové snaží přispět k literární tradici Kunštátu. Zadání příštího ročníku vyhlásí v říjnu v Týdnu knihoven.

Literární soutěž Františka Halase je určena mladým autorům poezie z celé republiky. Výzvu k zaslání příspěvků do čtyřiačtyřicátého ročníku pořadatelé zveřejní v květnu.