Na prvním místě suverénně vede sociální demokracie současného hejtmana Michala Haška s pětadvaceti procenty hlasů. „Jediný skutečný průzkum jsou volby. Udělám vše pro to, aby sociální demokracie dosáhla předpovídaného výsledku," okomentoval hejtman.

S odstupem přibližně deset procentních bodů za sociálními demokraty stíhají lidovci a hnutí ANO. „Opětovně nás agentury umisťují na druhé místo, ale kampaň vlastně ještě nezačala. Mnoho lidí se bude rozhodovat až těsně před volbami," uvedl lídr lidovců Roman Celý.

Jihomoravský předseda hnutí ANO Marek Janíček se domnívá, že průzkumy tři měsíce před volbami ještě nemají výpovědní hodnotu. „Řada lidí doposud neví, že se na podzim budou volby vůbec konat," prohlásil Janíček.

Tematickou stranu k předvolebnímu průzkumu včetně infografiky najdete jen v úterním tištěném Deníku Rovnost

Dodal, že očekává, že preference se u všech stran budou pohybovat oběma směry podle toho, jak bude u jednotlivých stran začínat takzvaná ostrá předvolební kampaň.

Zatímco opoziční TOP 09 bojuje o udržení se v zastupitelstvu, pětiprocentní hranici nutnou k získání mandátů překročily dvě volební koalice nováčků – Svobodní se Soukromníky a Strana práv občanů se Svobodou a přímou demokracií.

Obě uskupení balancují jednu, respektive dvě desetiny procenta nad pětiprocentní volební klauzulí. „Pro nás je důležité, že jsme překročili hranici. Míříme ale na dvouciferný výsledek," uvedl Jan Hrnčíř, lídr společné kandidátky Svobody a přímé demokracie a Strany práv občanů.

Svobodní a Soukromníci zatím průzkum hodnotí opatrně. „Náš současný výsledek je určitě zajímavý, protože koalice vznikla teprve nedávno," sdělil lídr kandidátky Petr Pořízek. Oproti průzkumu z května ovšem jeho uskupení o necelé procento oslabilo. Podle Pořízka takový rozdíl ale nehraje zásadní roli.

Kandidát na hejtmana za TOP 09 Jan Vitula se ztráty zastoupení na krajské úrovni neobává. „Průzkum patrně nezachytil naši koalici s Žít Brno. Řada sociologických průzkumů navíc prokazuje, že velké množství voličů se rozhoduje krátce před volbami. Budeme se samozřejmě snažit je zaujmout a čekáme úspěch," prohlásil Vitula.

Čtvrtou příčku přisuzuje průzkum komunistům s deseti procenty a pátou občanským demokratům s devíti. „Chceme získat dvouciferný výsledek a devět procent je dobrý základ," vzkázal lídr ODS Jiří Crha.

Politolog Michal Pink z Masarykovy univerzity v Brně si není jistý, do jaké míry je průzkum přesný. „Problém je, že agentura sbírala data celý měsíc. To je příliš dlouhá doba a mnoho věcí se mohlo změnit. Ideální by byl maximálně dvoudenní průzkum," podotkl.

PODPORA LIDOVCŮ

Uznal přitom, že některé trendy jsou z průzkumu patrné. „Potvrdil větší podporu lidovců v Jihomoravském kraji, než mají na celostátní úrovni. Zároveň ukazuje také oslabení hnutí ANO. Hodně hlasů chtějí voliči hodit do urny stranám, které se pohybují blízko pětiprocentní hranice pro zvolení. Pokud jich hodně nedosáhne na volební klauzuli, mohou paradoxně posílit ty větší strany," shrnul.

Pro získání mandátů musí strany překročit pětiprocentní hranici, která v Jihomoravském kraji činí podle Pinka přibližně osmnáct tisíc hlasů. Celkem bojují o pětašedesát zastupitelů.