Žádost pošlou v nejbližší době. „Některé stroje, které používáme při výuce, jsou už zastaralé. Obnova se týká osmadvaceti strojů. Zejména frézek, soustruhů a CNC strojů. Zároveň chceme nechat upravit také odpočinkové plochy ve školním areálu a vylepšit internetové připojení mezi jednotlivými pracovišti," řekl Blanenskému deníku Rovnost ředitel školy Karel Ošlejšek.

Dodal, že před několika lety Boskovičtí nahradili některé zastaralé CNC stroje a vyměnili vybavení v počítačové učebně. Za zhruba sedmnáct milionů korun.

Opravy škol

Zatímco v Boskovicích čekají na dotace, na řadě škol a školek na Blanensku mají v těchto dnech řemeslníci napilno. Velké změny naplánovalo město Letovice s mateřskou školou v Třebětínské ulici. „Dělníci se začátkem prázdnin pustili do kompletní rekonstrukce školky, která město vyjde na devět a půl milionu korun. Zaplatíme ji z rozpočtu města. Necháme opravit například střechu, elektřinu, topení a dojde i k úpravám některých místností," řekl letovický starosta Vladimír Stejskal.

V Boskovicích stavbaři přes prázdniny opraví sociální zařízení základní školy v ulici Slovákova a částečně také sousední hřiště. „Menší úpravy budou i ve třech budovách mateřské školy, ale vždy postupně, abychom zachovali plynulý chod. Je to naše snaha vyjít vstříc rodičům, kteří přes léto nemají dovolenou, a děti proto dávají do školek," vysvětlila místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Nové šatny v Olešnici

Okolo dvaceti školních zařízení na Blanensku se letos dočká oprav i díky dotacím z Programu rozvoje venkova Jihomoravského kraje. Jednou z nich je například Základní škola v Olešnici. Žáky v ní na začátku nového školního roku přivítají modernizované šatny, ve kterých bude mít každý svou vlastní skříňku na klíč. Vedle toho budou v šatnách opraveny stěny a podlahy a vyměněno osvětlení.

SIMONA FEILHAUER

MARTIN DLOUHÝ