Od příštího školního roku bude fungovat nová školka pro třicet dětí v Rájci-Jestřebí. Zřídilo ji tamní gymnázium. „V Rájci-Jestřebí jsou veřejné školky dvě, ale kapacitou pokrývají v podstatě jen poptávku místních obyvatel. Naše školka vznikla zejména jako záměr využít druhou budovu gymnázia, ke které přiléhá velká zahrada, takže tam děti můžou trávit hodně času. Přihlásit se do ní může kdokoliv, nejen místní, prostě kdo dřív přijde, ten dřív mele. Jediná podmínka je, aby v letošním roce dítě dosáhlo tří let. A myslím, že kapacitu brzy zaplníme," podotkl ředitel gymnázia a nyní i mateřské školy Stanislav Laštůvka. Na stole už zhruba dvanáct přihlášek.

Rodiče vyčkávají

Někteří rodiče podle něj ještě zatím vyčkávají, jak dopadnou zápisy do klasických veřejných školek. Tam totiž zaplatí jen několik stovek měsíčně, za zmíněnou školku v Rájci-Jestřebí naopak zaplatí téměř tři tisíce každý měsíc.

Ačkoliv to mnohým hodně zasahuje do rodinného rozpočtu, pro některé rodiče je zaplacení více peněz jediná možnost, jak své děti do některé školky vůbec umístit.

Třeba nynější starostka Újezdu u Černé Hory Alice Šuhájková pracuje na otevření nové školky v obci už několik let. „Já sama zatím vozím dítě do soukromé školky v Brně, protože tam mám i zaměstnání, jiní z Újezdu našli školku třeba na Tišnovsku, to ale rozhodně neprospívá rozvoji místní komunity. Po nástupu do funkce po loňských volbách jsme si udělali i nový průzkum mezi lidmi i v okolních obcích a zjistili jsme, že i tam je o vytvoření školky u nás zájem. Proto se budeme snažit ji vybudovat co nejdříve, ale reálné to bude nejspíš až v roce 2014," upozornila Šuhájková. Školka má vzniknout jako součást multifunkčního centra v obecním objektu, na jehož rekonstrukci si Újezdští právě zpracovávají projekt.

Někteří zřizovatelé školek však s navyšováním kapacit či stavbou nových školek váhají. Populační křivka se podle demografů za pár let zastaví a zánovní prostory pro nejmenší nebudou mít využití. K mateřským školám vznikají různé alternativy, které mohou fungovat jen dočasně.

Dětské skupiny

Alternativou jsou tak zvané dětské skupiny, na které se nekladou tak velké nároky, jako na klasické školky, a proto je možné do nich umístit širší spektrum dětí. Jedna taková začala loni v září fungovat v Jedovnicích, kde ji nabízeli jako službu rodinného centra Dymáček. „Provoz jsme nyní pozastavili, zájem rodičů totiž zeslábl, částečně i kvůli penězům. Dětské skupiny jsou dobrý záměr, aby se rodiče mohli vrátit na trh práce, ale na druhou stranu zaplatí více peněz než v klasické školce," povzdechla si vedoucí Dymáčku Lenka Šebelová.

Službu hlídání dětí nazvanou Broučkova školička budou od září nabízet i v rodinném centru v Bukovince.

Oblíbenými se stávají také firemní školky pro děti zaměstnanců. Letos spustila provoz kunštátská školka Fantazie, kam chodí hlavně dětí jedné soukromé firmy. Tato školka ale čerpá dotace z Evropské unie a má proto přísná kritéria výběru dětí. „Kapacita školky je čtyřiadvacet dětí. Podmínkou je, aby jejich rodič byl zaměstnaný u firmy I love pets nebo u jednoho z osmi spolupracujících subjektů. Po dobu tří let, kdy projekt funguje, sem nikdo jiný dát dítě nemůže. Takže i když teď máme školku zaplněnou jen ze dvou třetin, děti zvenčí přijmout nemůžeme, i když zájem by byl," povzdechla si vedoucí školky Hana Novotná. Po skončení projektu v roce 2015 se však z této firemní školky má stát veřejná školka, kterou bude nadále zřizovat město.

O vznik firemní školky se dlouho snažilo i vedení blanenské nemocnice. Kvůli škrtání ve zdravotnictví to ovšem není na pořadu dne.