Za jedno z nejnebezpeč­nějších míst na Blanensku pro řidiče i chodce byl léta považovaný úsek na horizontu u Bořitova. Na hlavním tahu silnice I/43 tam proti sobě stojí dvě autobusové zastávky.

Často je využíval například obyvatel obce Bedřich Výšek. „Dříve jsem hodně jezdíval do Brna nebo Lysic. To jsem se kolikrát bál přejít na druhou stranu. Auta tam ani zdaleka nedodržovala povolenou rychlost. Navíc se kolikrát rychle vyřítila z kopce, často je ani nebylo vidět," popsal situaci Výšek.

Vedení obce o přesunutí zastávek usilovalo řadu let. S Ředitelstvím silnic a dálnic hledalo vhodné řešení. Úpravy začaly letos. „Vše postupuje podle harmonogramu. Poblíž zemědělského družstva ve směru do obce přibude nový odbočovací pruh. Zastávky se přesunou blíž k obci, směrem na Brno. Začátkem července by již měly být hotové," přiblížil starosta Bořitova Břetislav Tesař.

Pokud vše půjde podle plánu, v příštím roce bude bezpečněji také v Lysicích. Podle místostarosty městyse Radka Kratochvíla má poblíž benzinové pumpy ve směru od Brna vzniknout nová autobusová zastávka. „Zatím tam žádná není. Obyvatelé ulic Brněnská nebo Horky musejí na zastávku chodit až do centra městyse," sdělil Kratochvíl.

V části Oulehla plánují Lysičtí odklonit stávající zastávku od křižovatky. „Když tam nyní autobusy zastavují, celou ji blokují. Auta je pak objíždějí a hrozí tam kolize. Poblíž je škola, a nebezpečí tak hrozí i dětem. Až ke škole chceme udělat také nový, asi padesátimetrový chodník. Jezdí tam čím dál více aut," upřesnil Kratochvíl s tím, že nyní chystají projekt.

Řadu let je doprava problematická také v centru Kunštátu. Součástí proměny, kterou bude dělat Ředitelství silnic a dálnic, má být i přesun autobusových zastávek na jedno místo. Skončí tak riskantní objíždění autobusů v nepřehledných místech a chodci nebudou muset chodit na zastávky z náměstí ke kostelu a naopak po rušné silnici první třídy.

Zatím ale není jasné, kdy se Kunštátští úprav dočkají. „Všechny dotčené orgány se již vyjádřily k projektové dokumentaci a některé jsou proti. Bude se to dál řešit," uvedl místostarosta Kunštátu Libor Sedlák.

Ještě letos však Kunštátští udělají na místě bývalé staré školy záliv pro autobusy. „Silnice je tam úzká a řidiči přes ně mají špatný výhled," sdělil Sedlák.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová upřesnila, že další přesuny zastávek na silnicích první třídy na Blanensku nejsou v dohledné době v plánu. Řeší se ale vybudování několika odbočovacích pruhů.

Například na silnici I/43 u Svitávky, kde je kvůli hustému provozu nebezpečné odbočit. „Odbočovací pruhy chceme dva. Původně měl být jen jeden ve směru od Letovic, ale požadujeme jej i ve směru od Brna. Dále chceme, aby měla odbočení zakázané vozidla nad dvanáct tun s výjimkou zásobování. Již nyní s tím máme velké potíže. Mám například natočené na videu, jak kolem školy projel kamion, a to mnohem rychleji, než je povolená rychlost," popsal starosta Svitávky Jaroslav Zoubek.

Městys by se podle něj měl nových odbočovacích pruhů dočkat nejdříve v roce 2018. O rok dříve má být hotový odbočovací pruh z Milonic do Závisti. „Je ale smutné, že u autobusových zastávek na silnici I/43 nám povolili jen místo pro přecházení. Na druhou stranu, v sousední Lipůvce přechod mají, a přesto je to tam nebezpečné. Minulý týden tam náklaďák srazil ženu a vrtulník ji musel přepravit do nemocnice. Jediné východisko pro zlepšení dopravní situace v naší obci a okolí vidím ve vybudování dálnice D43, která je ale ještě dlouho v nedohlednu," uvedla starostka Milonic Marcela Nešetřilová.