Množství odpadků je však podél Svitavy nejen v Blansku, ale i na dalších místech. Do jeho likvidace se pustí pracovníci Povodí Moravy a dobrovolníci v nejbližších dnech. „Při úklidové akci nazvané My pro vodu voda pro nás se budou čistit břehy vodních toků tuto a příští sobotu na celkem sedmapadesáti místech v působnosti Povodí Moravy. Už je přihlášeno přes tisíc dobrovolníků," uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Na Blanensku se většina úklidových čet vybavených pytli a rukavicemi vydá k řekám a potokům v sobotu čtvrtého dubna. „Budou uklízet například břehy vodní nádrže Letovice v délce více než deset kilometrů, břehy Bělé v úseku od arboreta Šmelcovna po soutok se Svitavou, břehy řeky Svitavy od Svitávky po Lhotu Rapotinu, od jezu v Ráječku po jez Paulinka v Blansku, v Adamově a také koryto toků Sebránek a Semíč ve Svitávce," vyjmenovala Tomíčková.

Do úklidu se hojně zapojí především rybáři, ale přihlásila se například i Základní škola ve Svitávce. „Poprvé jsme se k akci Povodí Moravy přidali už loni. Ve škole máme aktivní ekotým a jsme zapojeni do mezinárodního vzdělávacího projektu Ekoškola, takže toto je výborná možnost ukázat žákům, jak se k přírodě chovat. Oni pak mohou k ekologickému chování motivovat i rodiče nebo kamarády," uvedl ředitel školy Aleš Antl. Všech asi sto pětapadesát žáků se svými učiteli vyrazí uklízet okolí Sebránku a Semíče ve středu prvního dubna. „Od Povodí Moravy dostaneme pytle a rukavice. Každá třída bude mít přidělený svůj úsek. Sbírat budeme hlavně plastové odpadky," doplnil Antl.

Smetiště u zastávky

Blanenští rybáři vyčistí okolí Svitavy v úseku přes město Blansko. „Poprvé jsme se k akci připojili loni. Letos budou sbírat odpadky členové našich čtyř dětských kroužků se svými vedoucími," sdělil hospodář blanenské rybářské organizace Miroslav Odehnal. Ten věří, že vzhledem k loňskému důkladnému úklidu nebude odpadků letos tolik. „Loni jsme naplnili asi pětatřicet pytlů, hrozné to bylo například v blízkosti vlakové zastávky, tam bylo hotové smetiště," doplnil Odehnal.

Podle vedoucího odboru komunální údržby blanenské radnice Petra Riznera se do jarního úklidu v příštích dnech pustí i samo město. „Hodně nepořádku je například na okrajích sídlišť. Zlikvidujeme také černé skládky, třeba u garáží v blízkosti vlakové zastávky se nyní objevilo skladiště starého nábytku," uvedl Rizner. Vyčištění oblasti Palava od odpadků si vzali na starost sami lidé, kteří tam bydlí. „Za jejich zájem jsme rádi. Město jim dá pytle a rukavice," dodal Rizner.

Už tradiční akcí je úklid Moravského krasu. Ten se letos uskuteční už potřiadvacáté. Zajistí jej Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras za přispění stovek dobrovolníků. „Hlavní část úklidu severní a střední části krasu jsme naplánovali na sobotu osmnáctého dubna. Máme už zavedené trasy a skupiny. Pokud si někdo najde další vlastní trasu, kterou bude ochotný uklidit, budeme samozřejmě rádi, ale uvítáme, když odpad odveze do kontejneru přistaveného na Skalním mlýně," řekl vedoucí Správy CHKO Leoš Štefka.