Jedním z těch, kteří žádají na radnici řešení, je Martin Pernica. O odmítavém stanovisku města ví. „Nebylo by možné zde alespoň vybudovat místo pro přecházení, jako je na autobusovém nádraží?“ ptá se Pernica.

Pro nesouhlas s požadovaným přechodem mají úředníci několik důvodů. Plánovanou křižovatku u budoucího obchodního centra a výjezd z požární stanice. „V tomto místě není přechod pro chodce bezpečný. Ani pro chodce, ani pro řidiče,“ řekl vedoucí odboru investičního a územního rozvoje Marek Štefan.

Ilustrační foto.
Bez kouření i zábavné pyrotechniky. Hejtman zakázal kvůli suchu oheň v krajině

Osvětlené místo pro přecházení je podle něj schůdné řešení. A bezpečnější. Lidé na něm k přecházení přistupují zodpovědněji. Případné náklady nedokáže zatím vyčíslit.

V případě, že by chtělo město lidem vyhovět, musí začít jednat. S přechodem pro chodce městští úředníci nesouhlasili na jednání dopravní komise v březnu. „Místo pro přecházení je zajímavá varianta. V srpnu bude další zasedání naší komise. Doufám, že najdeme společnou řeč a přecházení na tomto místě vyřešíme,“ slíbil místopředseda komise a blanenský opoziční zastupitel Emil Pernica.

Místo pro přecházení musí ještě schválit správce silnice, policie a dopravní inspektorát. „V případě, že se všichni shodnou, podáme žádost na stavební úřad,“ vysvětlila postup Petra Hromádková z blanenského úřadu.

Ilustrační foto.
Strážníci vybrali na pokutách přes deset milionů. Nejvíc za parkování v centru

Spolu s místem na přecházení se Blanenští možná dočkají i navazujícího chodníčku podél potoka Sloupečník. Nyní je tam prašná stezka. Když zaprší, brodí se místní po kotníky v blátě. „Pozemek kolem Sloupečníku nepatří městu. S předchozím majitelem jsme jednali o odkoupení této plochy, ten nynější si však klade nereálné požadavky. Přesto doufáme, že se nám podaří dohodnout a chodník v této části města nakonec postavit,“ doudal blanenský úředník Marek Štefan.