Na zahradě před mlýnem je dlouhá fronta na plánky trasy pochodu. Organizátoři z party, která si říká Rudická mládež, mají plné ruce práce. A stále přicházejí další výletníci. „Pohádkový les má v Rudici dlouhou tradici. Letos se půjde už podvacáté. Na děti čeká bezmála čtyři a půl kilometru dlouhý okruh s řadou zastavení, kde se můžou těšit na scénky z různých pohádek. Na stanovištích dostanou razítka a v cíli je čeká občerstvení. Teplý čaj a opékání špekáčků," říká za pořadatele akce Lenka Klaibová.

Dodala, že na pochod už od jeho prvního ročníku dorazilo kolem tří a půl tisíce lidí. A sobotní výšlap trhal rekordy. Nakonec se ho zúčastnilo kolem čtyř set dětí. Za pohádkovými bytostmi vyrážely do lesa v doprovodu rodičů po menších skupinkách. Na první zastávce je vítal Krakonoš s mohutnou sukovicí. „Přihlaste se, kdo letos zlobil tatínka s maminkou?" říká přísný vládce hor. Několik špuntů se neochotně hlásí, další se dívají do země. „Kdo zvedl ruku, se nemusí vůbec bát. Náš les je totiž kouzelný a pohádkový. Tudíž není strašidelný. Kdo zlobil, nemusí mít proto obavy," směje se Krakonoš.

Rumcajs s Mankou, král s princeznami, vlk, Karkulka, myslivec a další pohádkové bytosti. Začíná se šeřit a po lesní cestě blikají lampiony, baterky a rozsvícené mobily. „Pojďte, děti, na perníčky. Jsou moc dobré. A dědek vám dá razítko," láká malé výletníky u lesní oplocenky ježibaba. Pak děti pobaví dvojka nešikovných kutilů Pat a Mat. O kousek dál je zase rozesměje Brumda s Čmeldou a postavička Obelixe, který má obrovský hlad.

Na posledním stanovišti poznávají děti Leontýnku z filmu Ať žijí duchové. Pak je čeká prudký kopec a táborák u větrného mlýna. „Bylo to super. Pohádkový les se nám moc líbil. U kluků měl největší úspěch Brumda a Čmelda," říká u ohně Radka Fadrná, která do Rudice přijela z Krasové s dvojčaty Šimonem a Matějem.