Vyhláška zakazující podomní a pochůzkový prodej na území městysu začala v Ostrově platit přesně před měsícem. „Od té doby jsme nezaznamenali žádný pokus o její porušení. Ale jestli se skutečně naplno osvědčila, to se dozvíme patrně až v létě. To je totiž období, kdy se s různými nabídkami energií, levné elektřiny a dalších služeb roztrhne pytel," uvědomuje si starosta Ostrova u Macochy Ondřej Hudec.

Přiznal, že při rozhodování hrála velkou roli inspirace obcemi, ve kterých už podobnou vyhlášku zavedli. „Reagujeme na skutečnost, že se podomní prodej rozšířil. Oslovovalo nás stále více lidí, kteří podepsali nějakou smlouvu a pak se z ní snažili vyvázat. Problém to byl hlavně u starších obyvatel," řekl Hudec.

Určitou prodlevu mezi rozhodnutím Ostrovských a jinými radnicemi na Blanensku podle něj způsobil fakt, že se nejprve zabývali různými informacemi. „Rozhodla i anketa, kterou jsme uveřejnili na našich webových stránkách. V ní se drtivá většina hlasující vyjádřila pro zákaz," připomněl starosta.

Jelikož městys nemá vlastní obecní policii, případné spory je starosta připravený řešit osobně. „Policisty odjinud bychom volali pouze ve chvíli, kdyby se nám nepodařilo situaci zvládnout domluvou," dodal Hudec.