Vlhké zdi, opadávající omítka, propadající se chodníky. Takový problém trápí obyvatele ulic Velenova, Zástřizlova a Nerudova v Boskovicích. Myslí si, že je to kvůli nevhodně opraveným chodníkům.

„Domy jsou tam staré bez izolace proti vlhkosti. V takových lokalitách by se mělo postupovat při opravě jinak než v místech, kde jsou domy nové. Po uložení elektrického a telefonního vedení pod chodníky nebyla po zasypání výkopu zemina dostatečně udusána. Na to byla položena dlažba, která je do této lokality nevhodná, protože propouští až třicet procent dešťové vody," popsal jeden z obyvatel této části města Pavel Marek.

Nevhodnost dlažby podle něj dokazují i testy. „Před třemi lety v televizním pořadu Černé ovce zveřejnili testy, které potvrdily, že dlažba propouští až třicet procent vody," uvedl Marek.

Podle něj byla před hloubením drážek pro elektrické a telefonní kabely zemina pod dlažbou suchá a tvrdá. „Původní dlažba třicet krát třicet centimetrů prosakování dešťové vody zabránila. V současné době teče při dešti po chodníku v porovnání před rekonstrukcí mnohem méně vody. Voda prosakuje přes dlažbu a neudusané podloží. Zdi domů tak vlhnou a opadává omítka. Chodníky se navíc na mnoha místech propadají," popsal současnou situaci v ve třech boskovických ulicích Marek.

Voda v prohlubních

Podobný názor má i Květa Štěpánková. „Já už tady léta nebydlím, ale jezdím sem pravidelně za maminkou, která tady má dům. Je pravda, že chodníky se propadají a například když taje sníh, tak se drží voda v prohlubních chodníků přímo u zdi domu. Zeď potom vlhne a omítka mamince na domě opadává taky. Navíc plno lidí si tady teď domky opravuje, takže určitě by byli rádi, kdyby se chodníky daly do pořádku a neměli hned po opravě zase problém s vlhkostí zdí a opadáváním omítek," popsala žena.

Chodníky město v ulicích Velenova, Zástřizlova a Nerudova opravilo před patnácti lety. „Doposud jsme však žádnou stížnost na stav chodníků nedostali," uvedl Petr Zouhar z majetkového odboru boskovického městského úřadu, který má chodníky na starosti.

Podle něj zvlnění dlažby většinou způsobuje nevhodné parkování aut na chodníku. „Skladba chodníků není určena k parkování. Celková oprava těchto chodníků v plánu města není. U nejvíce poškozených míst můžeme vyrovnat podklad a dlažbu přeložit," uvedl Zouhar.

Ani místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková stížnost nebo návrh na úpravu chodníků zatím neobdržela. „Městský úřad řeší všechny stížnosti a návrhy, které nám lidé pošlou. O tom, že by si někdo stěžoval na chodníky v těchto třech ulicích ale nic nevím. Pokud by někdo z tamních lidí podal stížnost na stav chodníků, zařadili bychom ji do seznamu oprav, které musíme udělat. Nemohu ale slíbit, že bychom chodníky opravili třeba do roka. Jedná se totiž o finančně velice nákladnou věc, takže bychom museli počkat, až budeme mít peníze," vysvětlila Vítková.