Pamětice dlouho trápí řidiči, kteří obcí projíždějí moc rychle. „Je to problém hlavně ve směru od Vísek a Drválovic. Trápí nás to především kvůli tomu, že u nás žije početná skupina mladých rodin s dětmi. Tomu odpovídá i věkový průměr našich obyvatel, který se pohybuje kolem šestatřiceti let," uvedl pamětický starosta Jaroslav Staněk.

Proto se vedení obce rozhodlo situaci zlepšit pomocí dvou kroků. „U výjezdu na Vísky nainstalujeme klasické měřiče rychlosti, snad to bude mít potřebnou odezvu. A v centru, u obchodu ve směru na náves, postavíme nový chodník. Tam byl totiž dosud problém v tom, že lidé museli asi čtyřicet metrů jít přímo po silnici, což je pro každého chodce samozřejmě nebezpečné," vysvětlil Staněk.

Pamětice v některých částech roku trpí prudkými přívalovými dešti. „Proto jsme se rozhodli vylepšit stávající kanalizační vpusť u pole mezi domem s popisným číslem dvanáct a hasičskou zbrojnicí. Vedle ní totiž postavíme další, ještě o něco větší, což by mělo dohromady zadržet daleko více vody," oznámil pamětický starosta.

A novinky se dočkají i lidé z části obce nazvané Amerika. „Postavíme jim odstavnou plochu, na které budou stát kontejnery, a to i na tříděný odpad. Dosud s ním museli chodit zbytečně daleko," řekl Staněk.

Náklady na projekt vyčíslili na více než čtyři sta padesát tisíc korun. „Z vlastního rozpočtu zaplatíme asi třicet procent celkové částky, zbytek pokryje dotace," dodal starosta.