Stavební práce skončily loni. Nyní odborníci připravují stálou expozici. Památník má otevřít v létě. V červenci ve zkušebním provozu a od srpna už naostro. „V současné době se připravuje stálá expozice. Práce postupují podle plánu," ujistili zástupci ministerstva školství v materiálu při nedávném jednání vlády.

Na přípravě expozice se podílejí přední čeští historici a Muzeum romské kultury v Brně. „Materiály z období cikánského a sběrného tábora poskytneme do každé části expozice. Výzkumem holocaustu Romů se zabýváme přes dvacet leta a ve svých sbírkových fondech máme fotografie i audio a video záznamy bývalých vězňů," uvedla ředitelka muzea Jana Horváthová.

Areál tvoří nově postavené infocentrum, opravený barák vězňů a ubytovna dozorců. V infocentru je základ celé expozice, které patří jedna prostorná místnost. Součástí infocentra je i multifunkční sál. Tam se budou promítat dokumenty i hrané filmy o druhé světové válce, holocaustu a totalitních režimech. Sál se využije na přednášky, besedy nebo různé vzdělávací akce.

Opravený barák českých dozorců, kde návštěvníci nahlédnou také do jejich života, má sedm místností. Každá se věnuje jinému období tábora v letech 1940 až 1950. A návštěvníci v nich nahlédnou také do života dozorců. Nejvíce emotivním zážitkem pro návštěvníky bude zřejmě prohlídka baráku vězňů, který stavaři opravili jako první – již v roce 2012. Kromě informačních panelů v něm jsou postele, umývárna nebo originální kamna.

Návštěvu památníku si letos nenechají ujít například žáci kunštátské základní školy. „Myslím si, že to je pro školy a výuku zajímavé místo. Žáci se seznámí s historií, rozšíří si vědomosti. Navíc přímo v terénu," ocenil ředitel školy Vratislav Sedlák.

Některým lidem však stavba památníku přijde velmi nákladná, stejně jako následný provoz. „Na historii a tragické příběhy lidí by se v žádném případě nemělo zapomínat. Památník tam měl být, ale skromnější. Sto milionů je opravdu hodně. Další miliony bude určitě stát provoz. Mám obavy, aby tam vůbec někdo jezdil. Navíc se zde zlikvidovalo koupaliště a rekreační areál, na který má řada místních krásné vzpomínky. Jezdili tam s rodinami včetně mě. Mělo se to nějak rozumně skloubit," řekl muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce ho zná.

Památník v číslech
• Ministerstvo školství v roce 2009 rekreační areál Žalov odkoupilo od podnikatelky za 20 milionů. O tři roky později ho předalo do režie Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského. 
• Celkové náklady na odkupu areálu a vybudování památníku se odhadují na bezmála 100 milionů korun. 
• Areál lemují železné tyče. Za každého člověka, který v tomto objektu zemřel. Bylo jich 288, z toho 207 Romů. Mnoho vězňů nacisté deportovali do koncentračního tábora v polské Osvětimi.

Nově postavené infocentrum, zrekonstruovaný barák vězňů a další dozorců. To jsou tři hlavní objekty, které tvoří Památník obětem romského holocaustu v Hodoníně u Kunštátu.Zdroj: archiv Národního pedagogického muzea a knihovny Jana Amose Komenského