Podle statistik Moravské národní obce budou moravské vlajky plápolat na jedenácti stech místech. Na Moravě, Slovensku i Polsku. To je o téměř dvě stě víc než loni. „Smyslem naší iniciativy je pokusit se obnovit užívání historických symbolů a barev Moravy," uvedla Lenka Holaňová z Moravské národní obce.

Vůbec poprvé se moravská vlajka zatřepotá v obci Deštná. „Žijeme sice v České republice, ale Morava má také svoji historii. Místní se ptali, proč se vlajka v okolních obcích vyvěšuje, a u nás ne. Nevidím v tom nic špatného," uvedl starosta Deštné Tomáš Kraut.

Už poněkolikáté za sebou bude pátého července vlajka s moravskými symboly také na křtinské radnici. Tamní starosta František Novotný v tom nevidí žádný politický podtext. „Já do toho politiku nemíchám. Morava má svou historii, na kterou by se nemělo zapomínat. Rozhodně to nevnímám jako nějaký útok proti Čechům," upozornil Novotný.

To v Drnovicích v neděli prapor s moravskými symboly vlát nebude. Tamní starosta Petr Ducháček uvedl, že k tomu nevidí žádný důvod. „Můj názor je takový, že žijeme v České republice a nejsme rozdělení na Čechy a Moravu. Vyvěšování moravské vlajky mi tak připadne jako gesto rivality mezi Čechy a Moraváky a svým způsobem averze vůči Praze," vysvětlil Ducháček.

V Drnovicích ne

Dodal, že v Drnovicích ani nezaznamenal hlasy lidí, kteří by chtěli moravskou vlajku vyvěsit. „Na státní svátky míváme na radnici vlajku České republiky a také Evropské unie, které jsme součástí," dodal drnovický starosta.

Začátkem ledna vyvěsili Drnovičtí na několik dní i francouzskou vlajku. Jako gesto solidarity a reakci na tragické události, kdy teroristé v Paříži vystříleli redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

O podobu moravské vlajky se vedou spory. Moravská národní obec propaguje žlutočervenou variantu. „Užívání moravské vlajky městy a obcemi chápeme jako kulturní, nikoliv politický čin. Nikomu nenařizujeme, co za vlajku má vyvěsit. Morava nemá právní subjektivitu, tím pádem nemůže mít ani oficiální vlajku. Podle historických podkladů však propagujeme žlutočervenou variantu," řekla Lenka Holaňová.

Neziskové nevládní sdružení Za Moravu to vidí jinak. Za korektní historickou vlajku Moravy považuje bíločervenou orlici v modrém poli. „Stojíme v první bojové linii proti tomuto separatistickému žluto-červenému živlu. Poukazujeme na jeho pravou tvář, a to také tím, že odhalujeme podvody na veřejnosti. Těch se dopouští zejména skupina zvaná Moravská národní obec. Ta odsouzeníhodným způsobem zneužívá památky moravských patronů Konstantina a Metoděje k propagaci vlastních skrytých politických cílů," stojí na webu sdružení.

V Kunštátě dají na radnici modrý prapor. Už pošesté. „Radil jsem se o tom s kastelánem kunštátského zámku, který se historií zabývá. Žlutočervená varianta vlajky prý reprezentuje spíše habsburskou monarchii. Já si ale myslím, že je to vcelku jedno, jakou vlajku vyvěsíme. Hlavně že dáme o sobě vědět, že jsme Moraváci a žijeme na Moravě. Je v tom kus recese i patriotismu," řekl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.