Rtuť teploměru se totiž v neděli po obědě vyšplhala na slunci vysoko nad deset stupňů Celsia. A voda, slovy ledových mužů a žen, skoro vařila. Měla mezi pěti a šesti stupni. „Dneska to bude spíš takové jarně letní než zimní plavání," usmíval Andrej Dzuba ze Šošůvky.

Ten otužileckou show spolu s místními a brněnským oddílem Fides zorganizoval už potřetí. Právě brněnský oddíl měl mezi plavci největší zastoupení. Zahanbit se však nedalo ani několik otužilců z Blanenska. „Já se otužuji už od svých patnácti let, kdy mě k tomu ve Vavřinci přivedl táta. V zimě jsme chodili do tamního rybníčku. Bylo nás víc. Pamatuji si, že přijel i legendární přemožitel kanálu La Manche a velký příznivec zimního plavání Franta Venclovský," vzpomínal v neděli na břehu lomu Jan Šmerda z Blanska.

Vtípky v lomu

Za bezmála čtyřicet let, co se otužování věnuje, se na nedělní plavání v ledové vodě speciálně připravovat nemusel. „Celý rok chodím pravidelně plavat do blanenského lomu. Naposledy jsem byl v týdnu. Myslím, že to v pohodě zvládnu," usmíval se vousatý muž.

V neděli si v Šošůvce tradičně zaplaval také Petr Mihola, který přeplaval před osmi lety kanál La Manche. Mrazivou koupel si dopřála i Magda Okurková. Ta byla před třemi lety členkou štafety, jež podobný kousek také dokázala a legendární kanál zdolala.

Na břehu i ve vodě sršely ve slunečném odpoledni vtípky ze všech stran. „Andrej letos led neinstaloval," hlásil do mikrofonu na břehu Mihola. „To proto, aby lidi viděli, že umíme plavat i v teplé vodě," glosoval Dzuba. Starosta Šošůvky Stanislav Šindelka zase tvrdil, že se plavání nebránil, ale, že nakonec nenašel plavky.

Přítomné diváky nejvíce zajímalo, jak se otužilci cítí těsně poté, co vylezou z vody. „No je nám zima," smál se Michal Moravec z oddílu zimního a dálkového plavání Fides Brno.

Podle otužilce Jana Šmerdy je otužování zdravé. „Díky němu mám silnější organismus a nemám problémy s nachlazením. Když se zdravý člověk otužuje postupně a pravidelně, tak je to pro jeho zdraví jenom dobře," dodal čtyřiapadesáti­letý muž.