Novou podobu podle starosty Ostrova u Macochy Ondřeje Hudce dostane celé náměstí okolo obecního úřadu a ulice směrem ke hřbitovu. „Obnovíme zelené plochy náměstí, místo staré kašny bude jezírko a opravíme i silnice a chodníky," vyjmenoval Hudec.

Podle něj už náměstí nepůsobí estetickým dojmem a neplní ani svou funkci. „Náměstí by mělo sloužit jako místo, kde se lidé setkávají a tráví tam i nějaký čas, a také jako okrasná část obce. To v Ostrově neplatí. O opravě náměstí vedení Ostrova u Macochy uvažovalo už v osmdesátých letech minulého století, takže evidentně svoji funkci neplní už dlouho. Jeho oprava se ale od těch dob zatím neuskutečnila," vysvětlil starosta.

Další věcí, kterou chtějí Ostrovští rekonstrukcí náměstí vyřešit, jsou chybějící chodníky a špatný stav komunikací.

Nyní už stavební úřad vydal stavební povolení pro rekonstrukci. „Teď ale ještě musíme počkat, až stavební povolení nabude právní moci. Momentálně se také snažíme sehnat na projekt peníze. Celkově stavba vychází podle projektanta na sedmadvacet milionů korun. Projekt jsme proto rozdělili na dvě etapy. Na první část už jsme požádali o dotaci," přiblížil Hudec.

Pokud Ostrovští dotaci na první etapu získají, už letos připraví výběrové řízení na zhotovitele stavby. „To proto, abychom už v příštím roce mohli začít stavět. Nejpozdější termín pro dokončení první etapy je totiž jaro roku 2015. Rádi bychom ale stavbu dokončili už v příštím roce," dodal Hudec.