V roce 1912 se městysem mohlo nazývat sídlo, kde se pravidelně konaly výroční trhy. „U nás bývaly dvakrát ročně, a to v parku před farou a na náměstí," uvedla ostrovská kronikářka Miluše Šebelová. Na trzích lidé prodávali hlavně hospodářská zvířata jako kozy, koně nebo drůbež, ale mohli si tam pořídit i nejrůznější nástroje a řemeslné výrobky.

V Ostrově, jak se tehdy obec nazývala – přívlastek u Macochy přibyl až ve dvacátých letech, tehdy žilo téměř dvanáct set padesát obyvatel. Městys byl spádovou oblastí pro okolní vesnice. „Byl s okolím dobře propojen cestami a lidé sem jezdili do školy, na poštu, do kostela či do obchodů," popsala Šebelová.

O tom, že v obci panoval čilý společenský život, svědčí i kronikářské záznamy o činnosti tamních spolků. „Oblíbená byla jednota Sokol, Orel, ale i místní hasičský sbor. Dělnická tělovýchovná jednota tu pravidelně pořádala sportovní gymnastická vystoupení," přiblížila kronikářka. Ostrov byl známý i díky ochotníkům či čtenářskému spolku.

Statut městyse se přestal používat po únorovém převratu v roce 1948. „Obnovili nám ho koncem sedmdesátých let, ale jenom nakrátko. Znovu se o něj zasadila až bývalá starostka Zdeňka Svobodová v roce 2002," uvedla Šebelová.

Ostrovští letošní výročí oslaví o posledním prázdninovém víkendu. Sobotní oslavy zahájí dětský program plný pohádek a humorných vystoupení. Poté mezi sebou představitelé obce přivítají hosty. „Chceme pozvat zástupce kraje i politiky z Blanenska," přiblížil starosta Ondřej Hudec. Odpoledne pak vystoupí lidový vypravěč a večer k tanci a poslechu zahraje cimbálová kapela.

VERONIKA MACHOVÁ