Rybník v Ostrově u Macochy po několika letech opět patří jen plavcům. Dříve totiž byla vodní plocha ve středu obce vyhledávaným cílem rybářů. Vedení Ostrova u Macochy však nechalo rybník odbahnit a opravit. Nyní je bez ryb. Místo rybářů tak v letošním parném létě břehy obsadili milovníci přírodního koupání. Zanedlouho se však ryby do tamní nádrže opět vrátí.

Z odbahněného rybníku mají radost například manželé Zahradníčkovi z Brna. „V Ostrově u Macochy máme chalupu, a tak rybník ke koupání využíváme. Chodíme si sem zaplavat vždycky ráno, dokud tady není ještě moc lidí, odpoledne to tady bývá plné. V blízkém okolí totiž žádné koupaliště není, takže v tomto parném počasí k vodě chodí dost místních," řekl Luděk Zahradníček s tím, že voda je skvělá. „Jen je to ještě trochu zakalené a uprostřed jsou nějaké vodní rostliny, které se zachytávají o nohy," dodal muž.

Možnost koupání přímo v obci oceňuje i primář ostrovské dětské léčebny Pavel Slavík. „Děti mají z rybníku radost. V tomto létě, které je velmi teplé, ho obzvláště využijí. Dříve jsme museli děti kvůli koupání vozit například na koupaliště do Blanska. Odbahněný rybník přímo v obci nám tak zjednodušil práci a také šetří peníze. Doprava dětí autobusem na koupaliště totiž samozřejmě něco stála," vysvětlil Slavík.

Do rekonstrukce a odbahnění rybníka se dělníci pustili loni na jaře. „Z rybníka se odvezlo asi pět a půl tisíce kubíků bahna a sedimentů. Dále se přisypala a utěsnila hráz, také jsme ji nechali opravit. Udělal se na ní bezpečnostní přeliv, spravený je také jeden břeh rybníku a jsou tam i nové schody do rybníku," vyjmenoval starosta Ostrova u Macochy Ondřej Hudec.

Cena stavby je podle něj asi pět milionů korun. „Tato částka ale zahrnuje i přeložky inženýrských sítí, bagrování tůní, vyčištění potoku Lopač a další věci," řekl Hudec.

Rekonstrukce rybníka už byla podle něj potřeba. „Už byl celkově ve špatném stavu a hráz už poměrně hodně protékala. V letních měsících tam proto vody rychle ubývalo a také to byl problém pro ty, kteří mají zahradu pod hrází," uvedl Hudec.

Navíc bude rybník podle něj sloužit i jako ochrana před povodní. „Přeliv má větší kapacitu. Je dělaný na to, aby zadržel až stoletou vodu," podotkl starosta Ostrova.

Před rekonstrukcí sloužil rybník několik let výhradně jako vyhledávaný rybářský revír. „Podmínkou pro rekonstrukci rybníka od Agentury ochrany přírody krajiny bylo, že teď dva roky nesmí být v rybníku ryby. To se teď změnilo kvůli tomu, aby voda v rybníku nebyla zelená. Moravský rybářský svaz tak do rybníku nasadí býložravé ryby, aby vodní rostliny zregulovaly. V budoucnu tak na rybníku zase bude možné rybařit. Už ale ne v takovém rozsahu jako předtím," řekl starosta.

Na rybník jezdil s pruty například Jan Novotný z Blanska. „Jezdil jsem tam v zimě na dírky. Je škoda, že už to teď nejde. Nejen v zimě chytala v Ostrově u měcochy spousta rybářů. Byly tam pěkné úlovky," řekl Novotný.