Ze strany města se jedná zejména o dokončení chodníků a veřejného osvětlení a také část kruhového objezdu před Hotelem Macocha. „Termín jsme prodloužili, protože stavba se zdržela zčásti také kvůli věcem, se kterými se nepočítalo. Práci na Svitavské zpozdila například rekonstrukce vodovodu, skalní masiv a problémy s kanalizací," uvedl blanenský místostarosta Jiří Crha.

Řadě lidí však vadí pracovní tempo dělníků, které bylo podle nich katastrofální, a také kvalita odvedené práce. „Tohle neuvěřitelné stavební fiasko by si měla firma zodpovědět. Ale spíše to vypadá, že jí průtah hraje do karet (do peněženky). Má na ně město nějaké sankční páky? A mají vůbec se systémem dotací nějaký význam?" ptal se v diskuzi na stránkách města Blanska Petr Běhounek.

Blanenští radní stavební firmě prodloužili termín na základě toho, že splní několik podmínek. Pokud opravy IMOS nestihne do konce října, za každý den prodlení zaplatí městu osmnáct tisíc korun. „Počítalo by se to však už zpětně od prvního října plus případně další dny v listopadu," řekl vedoucí blanenského odboru investic a územního rozvoje Marek Štefan. Jenom za říjen by pak zdržení stálo firmu přes půl milionu korun na pokutách.

Blanenští se se zástupci stavební firmy při prodloužení termínu dohodli také na tom, že část nákladů zaplatí až příští rok. „Jedná se o částku šest milionů korun," upřesnil Štefan a dodal, že celkem má Blansko zaplatit za opravy necelých pětadvacet milionů korun s daní. Zásadní zvýšení za vícepráce Blanenští v tuto chvíli neočekávají. Město zaplatí chodníky, veřejné osvětlení, přeložky sítí a opravu silnice od nového kruhového objezdu před Hotelem Macocha k supermarketu Albert.

Skluz stavebních prací na Svitavské a Nádražní podle vyjádření blanenských úředníků neohrozí dvacátý ročník Půlmaratonu Moravským krasem, jehož část trasy vede právě tudy. „Byla to jedna z našich podmínek při prodloužení termínu stavební firmě. V den závodu bude ulice Svitavská průjezdná oběma směry a ulicí Nádražní se běžci dostanou také bez problémů," dodal místostarosta Crha.

Jeho slova potvrdil i ředitel závodu Petr Bartošek. Kvůli opravě průtahu už organizátoři museli půlmaraton přesouvat z devětadvacátého srpna na čtyřiadvacátého října. „Zástupci města, kraje i stavební firmy nás ujistili, že závod proběhne bez komplikací a oprava průtahu ho nenaruší. Nyní je přihlášeno čtrnáct set běžců, z toho dvanáct set na hlavní závod," upřesnil Bartošek.

Termín dokončení oprav průtahu prodloužili IMOSu do konce října také zástupci kraje. Za nové silnice v ulicích Svitavská a Poříčí a také za kruhový objezd před blanenským nádražím zaplatí kraj asi pětačtyřicet milionů korun. Většinu nákladů pokryjí dotace. Dalších sedm pak Svazek vodovodů a kanalizací za opravu páteřního vodovodu. „Pokud IMOS práci nedodělá do konce října, přijdou na řadu smluvní pokuty. Prodloužení termínu jsme schválili z podobných důvodů jako vedení města Blanska," řekla vedoucí technickosprávního úseku blanenské pobočky Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Eva Zouharová.