„Jedná se o budovy, které mají velkou energetickou náročnost, protože jsou celoročně a celodenně využívané. To znamená, že se tam musí stále topit. S opravami, které mají ušetřit peníze za topení jsme už začali, a to v budově základní školy, kde jsme opravili kotelny. Teď tedy budeme pokračovat mateřskou školou, radnicí a kulturním domem," vyjmenoval starosta Olešnice Zdeněk Peša.

V mateřské škole tak chtějí Olešničtí opravit kotelnu a zateplit půdní prostory. „Kotelna je v mateřské škole z roku 1983 s původními kotli. Oprava bude stát asi osm set tisíc korun. Navíc do půdních prostor školky plánujeme dát izolaci, školka má totiž rovnou pultovou střechu, která není zateplená. Zateplení bude stát asi dvě stě tisíc korun," řekl Peša.

Opravy čekají i olešnickou radnici. „V budově radnice je kotel z roku 1978, takže tam budeme dělat také novou kotelnu. Ta bude stát asi tři sta tisíc korun," uvedl starosta.

Ušetřit na vytápění Olešničtí chtějí i výměnou oken v budově tamního kulturního domu. „Tam jsou původní okna z roku 1926, která nejdou ani zavřít. Tato budova sice není využívaná úplně celý rok, ale když zatopíme na jeden ples, tak to vytápění nás přijde na deset tisíc korun. Výměna oken nás bude stát asi tři sta osmdesát tisíc," řekl Peša.

S opravami musejí Olešničtí počkat na konec topné sezóny. „Musíme totiž vypustit celou topnou soustavu. Co se týče školky, tak tu plánujeme udělat o prázdninách. Na výměnu oken v kulturním domě ještě nemáme podepsanou smlouvu o dílo, takže termín opravy ještě není stanovený. Kotelnu na radnici plánujeme udělat v červnu nebo červenci," dodal Peša.